Szarlotka wałecka


Popularne frazy: -> szarlotka z różą, ciasto z jabłkami, ciasto do kawy, szarlotka przepis na thermomix, jabłka, jabłecznik, najlepsza szarlotka

Szarlotka wałecka
 Szarlotka wałecka
 
 

Ciasto:

- 250g mąki pszennej
- 4-5 żółtek z jajek kurzych
- ok. 50g cukru pudru
- 200g masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Jabłka

- 8 sztuk jabłek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon

Pianka z białek

- 4-5 białka z jajek kurzych
- mała szczypta soli
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- 50 ml soku malinowego

Dodatkowo

- 4-5 łyżeczek konfitury różanej


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie:

Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. Mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite przystępujemy do przygotowywania szarlotki.


Odrywamy niewielki kawałek umieszczamy w go w woreczku i schładzamy w zamrażalniku (przyda się na końcu do ostatniej warstwy). Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi). Dalej posypujemy lekko cynamonem. Obieramy jabłka, kroimy na cieniutkie plasterki lub rozdrabniamy w blenderze i umieszczamy na cieście. Znów lekko podsypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni 35 minut). Gdy czas wypiekania dobiega do końca przystępujemy do przygotowania piany z białek. Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Dalej gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ i nadal ubijamy. Tak aż dodamy 8 łyżek cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Na końcu dodajemy sok malinowy i jeszcze chwile ubijamy aby się dokładnie połączył.



Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na cieście rozprowadzamy na całej powierzchni pianę z białek. Na tarce rozdrabniamy odrobinę ciasta, którą wcześniej umieściliśmy w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek.

Ponownie umieszczamy w piekarniku (180stopni 35 minut, przy czym po 6-7 minutach włączamy opiekanie od dołu i temperaturę obniżamy do 140 stopni). Tak wypiekamy do końca czasu pieczenia.


Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu. Chyba, że forma do tarty ma wyjmowalne dno wtedy od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.



Przygotowanie w Thermomix

1. Ze składników w pozycji "CIASTO" wyrabiamy ciasto półkruche. (20-30sek.|obr.6)

2. Odrywamy niewielki kawałek umieszczamy w go w woreczku i schładzamy w zamrażalniku (przyda się na końcu do ostatniej warstwy).

3. Większością ciasta wylepiamy formę do tarty (spód i brzegi niegrubą warstwą).

4. Dalej posypujemy ciasto lekko cynamonem.

5. Obieramy jabłka, kroimy na cieniutkie plasterki (np. obieraczką do warzyw) lub rozdrabniamy oczyszczone z gniazd ćwiartki jabłek w thermomix-ie (5sek.|obr.4-5) i umieszczamy na cieście. Znów lekko podsypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.

6. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku (180 stopni C na 35 minut).

7. Gdy czas wypiekania dobiega do końca przystępujemy do przygotowania piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym ubijamy białka na sztywno z maleńką szczyptą soli. Zakładamy motylek. Wbijamy same białka i dodajemy maleńką szczyptę soli (ok.2-3min | obr. 3,5).

8. Dalej gdy piana już jest sztywna dodajemy po jednej łyżce cukier kryształ nie przerywając ubijania (1min. | obr. 3,5). Do momentu aż dodamy cały cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

9. Na sam koniec dodajemy sok malinowy i jeszcze chwile ubijamy aby się dokładnie połączył. (1min. | obr. 3,5)



10. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Najpierw na całej powierzchni jabłek rozprowadzamy cieniutką warstwę konfitury różanej. Dalej nakładamy pianę z białek.

11. Na tarce rozdrabniamy odrobinę ciasta, którą wcześniej umieściliśmy w zamrażalce. Tworzymy taką jakby kruszonkę na piance z białek.

12. Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku (180stopni, 35 minut, przy czym po 6-7 minutach włączamy opiekanie od dołu i temperaturę obniżamy do 140 stopni). Tak wypiekamy do końca czasu pieczenia.



13. Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć ciastu. Chyba, że forma do tarty ma wyjmowalne dno wtedy od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do przestygnięcia.


Podajemy na ciepło z gałką lodów lub na zimno. Szarlotka to doskonały pomysł na deser lub dodatek do kawki.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ketchup z cukinii Torcik Kubuś Bułeczki różyczki Ananasowo-malinowa chmurka

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokKilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło