Arcyprosty keks


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, deserowe, keks, Wielkanoc, szybkie, owoce suszone, keks z owocami, ciasto na wynos

Arcyprosty keks
 
 

Ciasto na:

(najlepiej 2 mniejsze keksówki) -> Sprawdź jakie keksówki.


- ok. 250g owoców (np. mieszanka suszonych owoców, rodzynek, śliwek, kandyzowanych owoców, orzechów włoskich)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka kurze
- 180g cukru
- 10g cukru waniliowego (wykonanego w Thermomix)
- 110g oleju rzepakowego
- kilka kropli naturalnego aromatu pomarańczowego do ciast
- 260g mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 400/450)
- 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 182 000 osób) >>


Arcyprosty keks

Przygotowanie ciasta w Thermomixie




Przygotowanie formy:


Przygotuj jedną dużą keksówkę lub dwie mniejsze. Jeżeli są silikonowe można je tylko lekko przesmarować tłuszczem. Jeżeli metalowe - to dokładnie przesmaruj tłuszczem dno i boki. Oprósz delikatnie bułką tartą.

Przygotowanie ciasta:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Odważ około 250g suszonych owoców i rozdrobnij je (najlepiej nożem na desce) na paseczki lub drobne kawałki. Odłóż na bok. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną - wymieszaj i odstaw. W szklance odważ 110g oleju rzepakowego. Odstaw na bok.

3. Rozbij jajka. Umieść w naczyniu miksującym. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Rozpocznij miksowanie (7 min. | 37 stopni C | obr.3.5) Po 4-5 minutach dodaj 110g oleju rzepakowego bez przerywania mieszania. Kontynuuj mieszanie do końca ustawionego czasu.

4. Dalej dodaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 260g mąki. Dokładnie wymieszaj. ( 20 sek. | obr. 4 ).
Otwórz naczynie miksujące, kopystką/łopatką zdejmij z brzegów naczynia do środka mąkę. Ponownie zamieszaj. ( 15 sek. | obr. 4 ).

5. Dodaj wcześniej przygotowane owoce. Dokładnie wymieszaj. ( 30 sek. | obr. lewe/wsteczne 3). Gotowe ciasto przełóż do przygotowanych keksówek.

6. Keksy pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50-55 minut na środkowej półce. Grzałka góra-dół.
Przed wyjęciem sprawdź keks patyczkiem czy ciasto jest już suche - to znak że będzie idealne. Pozostaw do przestygnięcia.



Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu Urocze bułeczki na sezon gillowy Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowie