Ciasto porcja na:(najlepiej 2 mniejsze keksówki) -> Sprawdź jakie keksówki.- ok. 50g orzechów włoskich - ok. 50g migdałów lub płatków migdałowych - 400g wytłoczek marchewkowych (pozostałość po wyciskaniu soku z marchewki) lub po prostu obrane marchewki - 100g masła miękkiego w temp. pokojowej - 330g mleka - 4 jajka kurze - 200g cukru trzcinowego - 10g cukru waniliowego (wykonanego w Thermomix) - 500g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1/2 łyżeczki soli |
Przygotowanie ciasta w Thermomixie
2. Odważ około 50g obranych orzechów włoskich i 50g migdałów, umieść je w naczyniu miksującym i rozdrobnij (4 sek. | obr.5). Przesyp do miseczki.
3. Odważ w naczyniu miksującym 400g wytłoczek marchewkowych (pozostałość po wyciskaniu soku z marchewki) lub marchewki obrane pokrojone na kawałki 3-4 cm. Rozdrabniamy - (10 sek. | obr.5).
Przesyp do miseczki.
4. Do naczynia miksującego do daj 100g miękkiego masła. Rozpuść je - (ok. 4min. | temp. 70 stopni C | obr.1).
5. Dodaj do naczynia miksującego 330g mleka (jeżeli użyto całych marchewek do przepisu zmniejsz ilość mleka do 250g).
6. Dodaj 4 jajka. Całość wymieszaj - (10 sek. | obr. 4).
7. Dodaj 200g cukru trzcinowego i 10g cukru waniliowego. Dalej 500g mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1/2 łyżeczki soli. Dokładniej wymieszaj pomagając kopystką (15 sek. | obr.5).
8. Dodaj rozdrobnione orzechy, migdały i wytłoczki marchewki (lub rozdrobnioną marchewkę). Dokładnie wymieszaj pomagając kopystką - (30sek. | obroty lewe 4.5).
9. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanych keksówek lub formy.
Umieść w piekarniku.
Pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 40-45 minut.
Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem czy ciasto jest już suche - to znak że będzie idealne. Pozostaw do przestygnięcia.
# WSKAZÓWKI:
- Możesz też do pieczenia użyć Thermomix Sensor. W tym cieście sprawdzi się doskonale - poda precyzyjnie czas kiedy ciasto będzie gotowe.
- Z tego samego ciasta wykonasz doskonałe gofry marchewkowe (świetnie smakują z gałką lodów pistacjowych), pyszny szybki deser.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów