Ciasto marchewkowe z korzenną nutą

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, deserowe, marchewkowe, orzechy, szybkie, marchewkowe z owocami, ciasto na wynos, co zrobić z wytłoczkami z marchewki

 
  • Wybierz język

Ciasto porcja na:

(najlepiej 2 mniejsze keksówki) -> Sprawdź jakie keksówki.


- ok. 50g orzechów włoskich
- ok. 50g migdałów lub płatków migdałowych
- 400g wytłoczek marchewkowych (pozostałość po wyciskaniu soku z marchewki) lub po prostu obrane marchewki
- 100g masła miękkiego w temp. pokojowej
- 330g mleka
- 4 jajka kurze
- 200g cukru trzcinowego
- 10g cukru waniliowego (wykonanego w Thermomix)
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki soli



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie ciasta w Thermomixie




Przygotowanie formy:


Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia. (Porcja ciasta jest duża więc 2 małe keksówki lub większa forma do ciasta będzie potrzebna)

Przygotowanie ciasta:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Odważ około 50g obranych orzechów włoskich i 50g migdałów, umieść je w naczyniu miksującym i rozdrobnij (4 sek. | obr.5). Przesyp do miseczki.

3. Odważ w naczyniu miksującym 400g wytłoczek marchewkowych (pozostałość po wyciskaniu soku z marchewki) lub marchewki obrane pokrojone na kawałki 3-4 cm. Rozdrabniamy - (10 sek. | obr.5).
Przesyp do miseczki.

4. Do naczynia miksującego do daj 100g miękkiego masła. Rozpuść je - (ok. 4min. | temp. 70 stopni C | obr.1).

5. Dodaj do naczynia miksującego 330g mleka (jeżeli użyto całych marchewek do przepisu zmniejsz ilość mleka do 250g).

6. Dodaj 4 jajka. Całość wymieszaj - (10 sek. | obr. 4).

7. Dodaj 200g cukru trzcinowego i 10g cukru waniliowego. Dalej 500g mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1/2 łyżeczki soli. Dokładniej wymieszaj pomagając kopystką (15 sek. | obr.5).

8. Dodaj rozdrobnione orzechy, migdały i wytłoczki marchewki (lub rozdrobnioną marchewkę). Dokładnie wymieszaj pomagając kopystką - (30sek. | obroty lewe 4.5).

9. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanych keksówek lub formy.
Umieść w piekarniku.
Pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 40-45 minut.

Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem czy ciasto jest już suche - to znak że będzie idealne. Pozostaw do przestygnięcia.

# WSKAZÓWKI:
- Możesz też do pieczenia użyć Thermomix Sensor. W tym cieście sprawdzi się doskonale - poda precyzyjnie czas kiedy ciasto będzie gotowe.
- Z tego samego ciasta wykonasz doskonałe gofry marchewkowe (świetnie smakują z gałką lodów pistacjowych), pyszny szybki deser.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Tortilla - pełnoziarnista Czizkejk Surówka grillowa Pomarańczowo - migdałowe ciasto

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Jak skutecznie zadbać lub zamrozić koncentrat pomidorowy, aby zabezpieczyć go przed pleśniąZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKurki (pieprznik jadalny) - złote skarby lasu. Fascynujące fakty o jednym z najchętniej zbieranych grzybów w PolsceKiełki w słoiku - to bajecznie proste