Arcyprosty keks


Popularne frazy: -> ciasto do kawy, deserowe, keks, wielkanoc, szybkie, owoce suszone, keks z owocami

Arcyprosty keks
 
 

Składniki na ciasto
(2 mniejsze keksówki)


-> Sprawdzone przy tym przepisie
Rewelacyjne silikonowe keksówki. Polecam.


Ciasto:


- 3 jajka kurze
- 180g cukru
- 10g cukru waniliowego (wykonanego w Thermomix)
- 110g oleju rzepakowego
- 260g mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 400/450)
- 1,5 łyżeczki proszku dopieczenia
- ok. 250g owoców (np. mieszanka suszonych owoców, rodzynek, śliwek, kandyzowanych owoców, orzechów włoskich)
- kilka kropli naturalnego aromatu pomarańczowego do ciast
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Arcyprosty keks

Przygotowanie ciasta w Thermomixie




Przygotowanie formy:


Przygotuj jedną dużą keksówkę lub dwie mniejsze. Jeżeli są silikonowe można je tylko lekko przesmarować tłuszczem. Jeżeli metalowe - to dokładnie przesmaruj tłuszczem dno i boki. Oprósz delikatnie bułką tartą.

Przygotowanie ciasta:


1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Odważ około 250g suszonych owoców i rozdrobnij je (najlepiej nożem na desce) na paseczki lub drobne kawałki. Odłóż na bok. Dodaj mąkę ziemniaczaną - wymieszaj i odstaw. W szklance odważ 110g oleju rzepakowego. Odstaw na bok.

3. Rozbij jajka. Umieść w naczyniu miksującym. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Rozpocznij miksowanie (7 min. | 37 stopni C | obr.3.5) Po 4-5 minutach dodaj 110g oleju rzepakowego bez przerywania mieszania. Kontynuuj mieszanie do końca ustawionego czasu.

4. Dalej dodaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 260g mąki. Dokładnie wymieszaj. ( 30 sek. | obr. 4 ).
Otwórz naczynie miksujące, kopystką/łopatką zdejmij z brzegów naczynia do środka mąkę. Ponownie zamieszaj. ( 30 sek. | obr. 4 ).

5. Dodaj wcześniej przygotowane owoce. Dokładnie wymieszaj. ( 30 sek. | obr. wsteczne 3). Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej keksówki.

6. Wypiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50-60 minut na środkowej półce. Grzałka góra-dół.
Przed wyjęciem sprawdź keks patyczkiem czy ciasto jest już suche - to znak że będzie idealne. Pozostaw do przestygnięcia.



Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chrupiące gofry Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem Sernik gotowany z musem z owoców borówki Czizkejk

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie