Bułeczki Mr Ziarenko

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, bułeczki, piknik, śniadanie, domowe pieczywo

Bułeczki Mr Ziarenko
 Bułeczki Mr Ziarenko
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300g kefiru
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 2 łyżki aktywnego naturalnego zakwasu żytniego (opcjonalnie - doskonale poprawia strukturę i smak bułeczek)
- 20-30g oliwy z oliwek (+dodatkowa ilość ok. 2-3 łyżki do smarowania przed pieczeniem)
- 560g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej
- 100g ziaren słonecznika (podprażone na patelni)
- 50g ziaren dyni (podprażone na patelni)
- 5g soli

Roztwór do smarowania:

- oliwa z oliwek
- podprażone ziarna słonecznika


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2-3 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Rozcinamy na 24 części i wytaczamy z nich zgrabne bułeczki.


Każdą uformowaną bułeczkę od spodu odciskamy w słoneczniku i układamy na blaszce do pieczenia zachowując odległość. Smarujemy oliwą z oliwek.
Ziarna słonecznikowe dodadzą sporo aromatu bułeczkom, a przy okazji łatwiej bułeczki będą odchodzić od blachy po upieczeniu.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180stopni - pieczemy bułki jeszcze ok. 17-18 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji.

Na kanapkach śmiało możesz też wykorzystać kiełki (cebuli, lucerny, kozieradki, brokuła, rzodkiewki). Będą się komponować doskonale.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Toskański makaron PICI Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu Chrupiące kawowe gofry - fit Mini pączki z serka ricotta

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Centrum Medyczne w Niepołomicach - kompetencja i zaangażowanie na pierwszym miejscu

W perspektywie myślenia o opiece zdrowotnej, istotne jest wybrać miejsce, które zapewni całościowe wsparcie. Centra Medyczne w Niepołomicach to takie miejsca - unikalne na mapie miasta. Koncentrują się nie tylko na podstawowych aspektach medycyny, ale również tworzą przyjazne środowisko dla wszystkich pacjentów.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - kulinarna perełkaEtyka w filiżance: Jak zrównoważony rozwój zmienia przemysł kawowyKiełki w słoiku - to bajecznie prosteJak skutecznie zadbać lub zamrozić koncentrat pomidorowy, aby zabezpieczyć go przed pleśnią