Składniki: Roztwór do smarowania: |
Przygotowanie w Thermomix
Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.
Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Rozcinamy na 24 części i wytaczamy z nich zgrabne bułeczki.
Każdą uformowaną bułeczkę od spodu odciskamy w słoneczniku i układamy na blaszce do pieczenia zachowując odległość. Smarujemy oliwą z oliwek.
Ziarna słonecznikowe dodadzą sporo aromatu bułeczkom, a przy okazji łatwiej bułeczki będą odchodzić od blachy po upieczeniu.
Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180stopni - pieczemy bułki jeszcze ok. 17-18 min. aż się zarumienią.
WSKAZÓWKI:
Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji.
Na kanapkach śmiało możesz też wykorzystać kiełki (cebuli, lucerny, kozieradki, brokuła, rzodkiewki). Będą się komponować doskonale.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów