Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)


Popularne frazy: -> Majonez domowy, majonez przepis na Thermomix, majonez dekoracyjny, najlepszy majonez domowy, Wielkanoc, jak zrobić majonez w termomiksie, kanapki bankietowe przepis, piknik, śniadanie na trawie, sałatki,

Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)
 Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)
 
 

Składniki:

- 1 jajko
- 1 czubata łyżka musztardy
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- pęczek szczypiorku (cięty na mniejsze kawałki)
- 270ml oleju rzepakowego


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)Zielony majonez domowy (szczypiorkowy)

Przygotowanie w Thermomix:


W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki pomijając olej. (Stopniowo zwiększamy obroty od 6 do 10, czas ok. 20 sek.)

W naczyniu miksującym zakładamy motylek i ubijamy. Obroty 3,5 czas ok. 2-3 min.

Po około 2 min. ubijania dolewamy przez otwór w pokrywie stopniowo olej. Po dodaniu całości oleju jeszcze chwilę ubijamy. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce maksymalnie 3-4 dni ze względu na dodane jajko.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) Ryba po grecku - inaczej Bułeczki różyczki Pasztet wałecki - pasztet babci Uli

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Wszyscy o śliwkach wiedzą dużoPizza domowa ... Jesienny temat - GRZYBY  (1)