Składniki:- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu Dodatki:- dodatki smakowe (opcjonalnie: np. suszona papryki mielona lub inne warzywa suszone w drobnym przemiale - gdy chcemy uzyskać zacierki smakowe) Ten i niektóre inne przepisy znajdziesz też na cookidoo.pl |
Przygotowanie w Thermomix
W dużym garnku nastaw wodę z 2 łyżeczkami soli. Doprowadź do wrzenia.
W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 3,5) - mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania sprawdzić konsystencję - czy ciasto połączyło się w kuleczki.
Dalej wystarczy przygotowane zacierki wsypać do gotującej się osolonej wody.
Zamieszać i zmniejszyć moc palnika aby nie wykipiało. Gotować ok. 6 minut. Po ugotowaniu odcedzić i wykorzystać do przygotowywanej potrawy (patrz wskazówki).
Wskazówki
# Zacierki gotujemy w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą (ok. 6 minut)
# Doskonały dodatek do rosołu, sosów i innych zup wykonanych w Thermomix-ie, świetnie też sprawdzi się jako element szybkiej sałatki.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów