Szybkie zacierki


Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron domowy, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron domowy jak zrobić, zacierki, szybki makaron

Szybkie zacierki
 Szybkie zacierki
 
 

Składniki:

- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu
- 80g pszennej mąki (najlepiej typ "00"
- spora szczypta kurkumy
- 2 jajka kurze
- 20g oliwy z oliwek


Dodatki:


- dodatki smakowe (opcjonalnie: np. suszona papryki mielona lub inne warzywa suszone w drobnym przemiale - gdy chcemy uzyskać zacierki smakowe)


Ten i niektóre inne przepisy znajdziesz też na cookidoo.pl
- Szybkie zacierki

Sprawdzisz? Oceń na cookidoo.pl - to świetny wyznacznik dla innych gotujących w Thermomix.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Szybkie zacierki

Przygotowanie w Thermomix

W dużym garnku nastaw wodę z 2 łyżeczkami soli. Doprowadź do wrzenia.


W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 3,5) - mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania sprawdzić konsystencję - czy ciasto połączyło się w kuleczki.


Dalej wystarczy przygotowane zacierki wsypać do gotującej się osolonej wody.
Zamieszać i zmniejszyć moc palnika aby nie wykipiało. Gotować ok. 6 minut. Po ugotowaniu odcedzić i wykorzystać do przygotowywanej potrawy (patrz wskazówki).


Wskazówki

# Zacierki gotujemy w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą (ok. 6 minut)

# Doskonały dodatek do rosołu, sosów i innych zup wykonanych w Thermomix-ie, świetnie też sprawdzi się jako element szybkiej sałatki.





Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Chleb jogurtowy Chlebki do żurku Domowy serek a'la ricotta z pesto Arcyprosty keks

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plMakowców magiczny czas...Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.Jak wyhodować kiełki w domu?