Szybkie zacierki


Popularne frazy: -> przepis na ciasto makaron domowy, makaron przepis na Thermomix, ciasto makaronowe przepis, makaron domowy jak zrobić, zacierki, szybki makaron

Szybkie zacierki
 Szybkie zacierki
 
 

Składniki:

- 180g semoliny (gruboziarnistej mąki otrzymywanej z pszenicy twardej (durum) używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu
- 80g pszennej mąki (najlepiej typ "00"
- spora szczypta kurkumy
- 2 jajka kurze
- 20g oliwy z oliwek


Dodatki:


- dodatki smakowe (opcjonalnie: np. suszona papryki mielona lub inne warzywa suszone w drobnym przemiale - gdy chcemy uzyskać zacierki smakowe)


Ten i niektóre inne przepisy znajdziesz też na cookidoo.pl
- Szybkie zacierki

Sprawdzisz? Oceń na cookidoo.pl - to świetny wyznacznik dla innych gotujących w Thermomix.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Szybkie zacierki

Przygotowanie w Thermomix

W dużym garnku nastaw wodę z 2 łyżeczkami soli. Doprowadź do wrzenia.


W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 3,5) - mieszanie składników.
Pod koniec wyrabiania sprawdzić konsystencję - czy ciasto połączyło się w kuleczki.


Dalej wystarczy przygotowane zacierki wsypać do gotującej się osolonej wody.
Zamieszać i zmniejszyć moc palnika aby nie wykipiało. Gotować ok. 6 minut. Po ugotowaniu odcedzić i wykorzystać do przygotowywanej potrawy (patrz wskazówki).


Wskazówki

# Zacierki gotujemy w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą (ok. 6 minut)

# Doskonały dodatek do rosołu, sosów i innych zup wykonanych w Thermomix-ie, świetnie też sprawdzi się jako element szybkiej sałatki.





Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami CzekoLAdoWA Chałka - czarująca słodka buła

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Mam Thermomix - co dalej? Barów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kiełki cebuli