Wytrawna kruszonka


Popularne frazy: -> Kruszonka wytrawna, przepis na kruszonkę, jak zrobić kruszonkę, thermomix kruszonka, kruszonka do ciasta wytrawnego, dodatek do warzyw gotowanych

Wytrawna kruszonka
 
 

Składniki



- 2 ząbki czosnku
- 10g natki pietruszki (tylko liście)
- 100g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku z suszonych grzybów
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 70g masła





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić (3 sek. | obr. 8.)

Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2) Dodać pozostałe składniki. (10 sek. | obr. 6).

3) Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec około 15 minut. Pozostawić do przestygnięcia. Pokruszyć.

4) Przesypać do miseczki lub słoiczka, szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce lub wykorzystać bezpośrednio w przepisie gdzie jest wymagana.





Wskazówki:




- kruszonkę wykorzystać w innych daniach, np. jako dodatek do wytrawnych babeczek lub do posypania warzyw gotowanych na parze. Świetnie też będzie komponowała się z wytrawnymi zapiekankami. Doskonały dodatek do warzyw przygotowywanych na grillu.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor:
Bułeczki Mr Ziarenko Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni Paszteciki Domowy serek a'la ricotta

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowieKiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka