Wytrawna kruszonka


Popularne frazy: -> Kruszonka wytrawna, przepis na kruszonkę, jak zrobić kruszonkę, thermomix kruszonka, kruszonka do ciasta wytrawnego, dodatek do warzyw gotowanych

Wytrawna kruszonka
 
 

Składniki



- 2 ząbki czosnku
- 10g natki pietruszki (tylko liście)
- 100g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku z suszonych grzybów
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 70g masła





Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 182 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić (3 sek. | obr. 8.)

Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2) Dodać pozostałe składniki. (10 sek. | obr. 6).

3) Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec około 15 minut. Pozostawić do przestygnięcia. Pokruszyć.

4) Przesypać do miseczki lub słoiczka, szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce lub wykorzystać bezpośrednio w przepisie gdzie jest wymagana.





Wskazówki:




- kruszonkę wykorzystać w innych daniach, np. jako dodatek do wytrawnych babeczek lub do posypania warzyw gotowanych na parze. Świetnie też będzie komponowała się z wytrawnymi zapiekankami. Doskonały dodatek do warzyw przygotowywanych na grillu.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor:
Korzenne bagietki Pasteis de nata Jajka z kiełkami Kruche korzenne ciasteczka

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Czy wiesz, że ...Kiełki soczewicy czerwonej