Ulęgałkowe ciasto


Popularne frazy: -> przepis na Thermomix, jesienne ciasto, co zrobić z gruszkami

 

Ciasto:

- 250g sera ricotta (lub półtłusty twaróg)
- 350g mąki pszennej typ 500
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- kilka kropli aromatu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego (przygotowanego w Thermomix)
- 8-10 średnich niezbyt soczystych gruszek (świetnie sprawdzą się dzikie gruszki, ulęgałki)

Dodatki:

- cukier puder do posypania po upieczeniu
- lody waniliowe do podania z ciastem


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 171 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

Przygotowanie gruszek


Obierz gruszki ze skórki i przetnij wzdłuż. Małą łyżeczką usuń z gruszek gniazda nasienne. Odłóż na bok gruszki.

Przygotowanie ciasta:


1. W naczyniu miksującym umieść ser, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtko. Wyrabiaj do połączenia składników.(1 min. | obr. 4-5). Ciasto wyjmij i podziel na dwie części.

2. Przygotuj blachę o wymiarze ok. 24 x 30cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
Na spodzie przy pomocy wałka rozprowadź jedną część ciasta. Dalej umieść połówki gruszek gniazdami do góry. Do każdego gniazda dodaj kawałek białej czekolady.
Przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i lekko dociśnij.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do rozgrzanego piekarnika włóż gotowe ciasto. Wypiekaj (góra-dół) ok. 45-50 min.


gruszki przepis thermomix



Po upieczeniu na złoto. Można podawać pachnące na ciepło z gałką lodów waniliowych lub po przestudzeniu.

Znika szybko. Jest bardzo delikatne i łączą w sobie cudowny smak wanilii i jesienne owoce.
Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Ketchup z cukinii Pierniczki Bułki z kiełków pszenicy Ryba po grecku - inaczej

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...