Ulęgałkowe ciasto

Popularne frazy: -> przepis na Thermomix, jesienne ciasto, co zrobić z gruszkami

 
  • Wybierz język

Ciasto:

- 250g sera ricotta (lub półtłusty twaróg)
- 350g mąki pszennej typ 500
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- kilka kropli aromatu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego (przygotowanego w Thermomix)
- 8-10 średnich niezbyt soczystych gruszek (świetnie sprawdzą się dzikie gruszki, ulęgałki)

Dodatki:

- cukier puder do posypania po upieczeniu
- lody waniliowe do podania z ciastem


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix-ie:

Przygotowanie gruszek


Obierz gruszki ze skórki i przetnij wzdłuż. Małą łyżeczką usuń z gruszek gniazda nasienne. Odłóż na bok gruszki.

Przygotowanie ciasta:


1. W naczyniu miksującym umieść ser, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtko. Wyrabiaj do połączenia składników.(1 min. | obr. 4-5). Ciasto wyjmij i podziel na dwie części.

2. Przygotuj blachę o wymiarze ok. 24 x 30cm. Spód wyłóż papierem do pieczenia.
Na spodzie przy pomocy wałka rozprowadź jedną część ciasta. Dalej umieść połówki gruszek gniazdami do góry. Do każdego gniazda dodaj kawałek białej czekolady.
Przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i lekko dociśnij.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do rozgrzanego piekarnika włóż gotowe ciasto. Wypiekaj (góra-dół) ok. 45-50 min.


gruszki przepis thermomix



Po upieczeniu na złoto. Można podawać pachnące na ciepło z gałką lodów waniliowych lub po przestudzeniu.

Znika szybko. Jest bardzo delikatne i łączą w sobie cudowny smak wanilii i jesienne owoce.
Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chlebek ziołowy Mini pączki z serka ricotta Focaccia Czworaczek - chleb pszenno-żytni

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkiSmaku to kuchenne eksperymenty - odkrywanie nowych smaków i zaskakujących kombinacji...Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - kulinarna perełkaKurki (pieprznik jadalny) - złote skarby lasu. Fascynujące fakty o jednym z najchętniej zbieranych grzybów w Polsce