Klasyczne brownie z orzechami


Popularne frazy: -> Wielkanoc, Boże Narodziny, brownie, ciasto czekoladowe z orzechami, ciasto z orzechami, ciasto do kawy, przepis na Thermomix, piknik

Klasyczne brownie z orzechami
 
 

Ciasto:

- 150g czekolady gorzkiej 70%
- 180g masła (w temp. pokojowej)
- 150g mąki pszennej
- 250g cukru kryształu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii (rozetnij laskę wyjmij nożem zawartość)
- 3 duże jajka
- 120g orzechów włoskich wyłuskanych


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
(zagotuj 1 szklankę wody w garnku, na nim umieść miseczkę metalową tak aby przykryła wylot garnka, do miseczki wrzuć czekoladę w kawałkach. Delikatnie mieszaj czekoladę aż do całkowitego rozpuszczenia.

Orzechy lekko rozdrabniamy.

Gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę przekładamy ją do misy robota kuchennego, dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem orzechów) i dokładnie wyrabiamy ciasto aż powstanie jednolita czekoladowa masa, a masło dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy rozdrobnione orzechy i lekko zamieszamy aby je rozprowadzić równomiernie. Ciasto wykładamy do formy do pieczenia (ok. 20cm x 20cm). Wyrównujemy powierzchnię. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku (180stopni 25-30 minut, termoobieg). Po wypieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około godzinę do przestygnięcia.

Kroimy na kawałki i delektujemy się pysznym czekoladowym smakołykiem :).

Smacznego!

Przygotowanie w Thermomix




1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj masłem formę (ok. 20x20 cm) do pieczenia i wyłóż ją pergaminem.

2. Do naczynia miksującego włożyć 150 g gorzkiej czekolady w kostkach. Rozdrobnić (10 s/obr. 6)

3. Ustawić czas 2,5min. | Temp. 40 stopni | obr. 2 - lekko rozpuścić czekoladę.

4. Do czekolady dodać pozostałe składniki (bez orzechów) ( 1,5min. / obroty 3 do 5) dokładnie wymieszać ciasto.

5. Dodać orzechy i delikatnie rozdrobnić - (5 sek. | obroty 4 )

6. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia (ok. 20x20 cm). Piec w wcześniej rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min.

Bardzo ważne aby ciasto po upieczeniu pozostawić na minimum 1h. do wystygnięcia przed pokrojeniem.

Pokroić w kostkę 5 na 5cm i delektować się czekoladowym ciachem.

Smacznego!




Wskazówka:
Laskę wanilii można zastąpić ekstraktem waniliowym do ciast.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Serek domowy z kefiru Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Tarta ze śliwkami pod pierzynką Focaccia

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaJak wyhodować kiełki w domu?Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.