Chleb ziarenka smaku z żurawiną

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z żurawiną

Popularne frazy: -> chleb mieszany, chlebek codzienny, chleb na zakwasie, chleb z zakwasem żytnim, chleb na zakwasie, pszenno-żytni, pieczywo, najlepszy chleb, żurawina, słonecznik, dynia

Chleb ziarenka smaku z żurawiną
 Chleb ziarenka smaku z żurawiną
 
 
  • Wybierz język

Składniki na dwa małe chlebki
(ok. 740g każdy po upieczeniu) pieczony
w dwóch małych keksówkach

Zaczyn na chleb:


- ok. 90g aktywnego zakwasu żytniego
- 140g mąki żytniej typ 2000
- 190-210g wody

Ciasto na chleb:


- Wcześniej przygotowany zaczyn (ok. 400g)
- 1 łyżeczka ziaren babki płesznik
- 310g wody
- 690g mąki pszennej typ 650 lub orkiszowej typ 630
- ok. 15g soli
- ok. 150g ziaren łuskanych słonecznika
- ok. 50g ziaren łuskanych dyni
- ok. 40g żurawiny suszonej ciętej

Dodatkowo


- niewielka ilość mąki do podsypywania podczas formowania
- 2 łyżki ziaren łuskanych słonecznika lub dyni do podsypania na dno foremek


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Chleb ziarenka smaku z żurawiną

Chleb ziarenka smaku z żurawiną

Przygotowanie w Thermomixie



Etap I - zaczyn


(najlepiej wykonać go ok. godz. 20:00 - 22:00)


1. Do naczynia miksującego włożyć aktywny zakwas (90g) - może być prosto z lodówki. Dodać mąkę żytnią typ 2000 (140g) i wodę (190g-200g). ( 30 sek. | obr. 3 )
Pozostawić wymieszany zaczyn w naczyniu miksującym na na 2-3 h. lub przelać do innego naczynia i pozostawić na 2-3 h. w temp. pokojowej.

Etap II - przygotowanie ciasta:


1. Do zaczynu (ok. 400g) w naczyniu miksującym dodać mąkę pszenną lub orkiszową, sól, ziarna babki płesznik i wodę. Dokładnie wymieszać. (1,5 min. | Interwał/wyrabianie ciasta)

2. Dodać żurawinę, słonecznik, pestki dyni. Wyrobić ciasto. ( 40 sek. | Interwał/wyrabianie ciasta )

Etap III - formowanie, wyrastanie.


(najlepiej wykonać go ok. godz. 23:30, tak aby przez noc chleb miał czas na wyrośnięcie)

3. Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego na podsypany solidnie mąką blat. Ciasto będzie plastyczne i lekko klejące.
Ciasto podsypywać mąką na blacie. Uformować prostokąt i zwijać do środka uciskając. Tak uformować dwa bochenki na długość keksówki. Każdy z nich powinien mieć ok. 830-850g.

Pozostałą część ciasta (jeżeli została) zamknąć w szczelnym pojemniku i umieścić w lodówce (może tak leżakować nawet 3-4 dni i posłużyć może jako część ciasta w kolejnym wypieku).

4. Formy najlepiej małe keksówki silikonowe (np. takie), nie trzeba niczym smarować ani wykładać papierem. Na dno foremek rozsyp ziarna słonecznika lub dyni i umieść w niej uformowany bochenek z ciasta - ok. 830-850g ciasta chlebowego (waga przed pieczeniem).

5. Tak przygotowane chlebki umieść w piekarniku bez grzania lub po prostu przykryj keksówki ściereczką. Pozostaw do wyrastania (czas minimum 6-8h).
Jeżeli chlebek wyrośnie na około 1cm ponad brzeg formy rozpoczynamy wypiekanie. Jeżeli w przygotowaniu trzymamy się podanego czasu powinno wyjść to już rano.

Etap IV - wypiekanie.


(najlepiej wykonać rano)

6. Keksówki z wyrośniętymi chlebkami umieść w piekarniku i uruchom wypiekanie (temp. 230 stopni C, czas 30 min. - grzałka góra-dół) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy jeszcze 40-42 min. - grzałka góra-dół. Czasy wypiekania najlepiej dostosować do własnego piekarnika i ilości na raz pieczonych chlebków. Jeżeli po pierwszej próbie wyjdzie mocno spieczony chleb - skrócić lekko czasy. Jeżeli blady - lekko wydłużyć. Jeżeli mocniej przypieka się góra chleba w końcowych minutach wypiekania można włączyć wypiekanie tylko od dołu :)

7. Chlebki po upieczeniu od razu wyjmujemy z formy. Jeżeli są ładnie wypieczone odstawiamy na kratkę do przestygnięcia. Jeżeli boki lub spód wymagają mocniejszego wypieczenia umieszczamy w piekarniku już bez forem i wypiekamy jeszcze 4-6 min. - grzałka od dołu.

8. Przestudzony chlebek można już kroić.
Każdy chlebek po upieczeniu będzie miał wagę ok. 700-750g. W smaku chlebek jest doskonały, będzie ładnie się kroił nawet przez 3-4 dni.

W piekarniku można śmiało na raz piec nawet 6 chlebków. Chlebki doskonale się mrożą i odmrażają.

Gwarantuję nie jedna piekarnia wymięka przy tym chlebku. Spróbuj raz a nie wrócisz do kupnego chleba.

Smacznego!

Wskazówki
# Do formowania chlebka można użyć łopatki/szpatuły cukierniczej. Ułatwia formowanie. Można również użyć rękawiczek nitrylowych ochronnych - wtedy wygodnie pracuje się z ciastem.

# Ziarna słonecznika i dyni możesz podprażyć na suchej patelni, oddadzą więcej aromatu do chleba.

# Chlebki po uformowaniu można zrosić wodą, aby powierzchnia podczas wyrastania nie była tak sucha.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chałka - czarująca słodka buła Masło ziołowo-czosnkowe Ketchup z cukinii Pijana zakonnica (przepis na Thermomix)

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki to samo zdrowie!Jak dobrze przygotować łososia?Kiełki amarantusaSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom