Składniki na dwa małe chlebki Zaczyn na chleb:- ok. 90g aktywnego zakwasu żytniego - 140g mąki żytniej typ 2000 - 190-210g wody Ciasto na chleb:- Wcześniej przygotowany zaczyn (ok. 400g) - 1 łyżeczka ziaren babki płesznik - 310g wody - 690g mąki pszennej typ 650 lub orkiszowej typ 630 - ok. 15g soli - ok. 150g ziaren łuskanych słonecznika - ok. 50g ziaren łuskanych dyni - ok. 40g żurawiny suszonej ciętej Dodatkowo- niewielka ilość mąki do podsypywania podczas formowania - 2 łyżki ziaren łuskanych słonecznika lub dyni do podsypania na dno foremek |
Przygotowanie w Thermomixie
1. Do zaczynu (ok. 400g) w naczyniu miksującym dodać mąkę pszenną lub orkiszową, sól, ziarna babki płesznik i wodę. Dokładnie wymieszać. (1,5 min. | Interwał/wyrabianie ciasta)
2. Dodać żurawinę, słonecznik, pestki dyni. Wyrobić ciasto. ( 40 sek. | Interwał/wyrabianie ciasta )
3. Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego na podsypany solidnie mąką blat. Ciasto będzie plastyczne i lekko klejące.
Ciasto podsypywać mąką na blacie. Uformować prostokąt i zwijać do środka uciskając. Tak uformować dwa bochenki na długość keksówki. Każdy z nich powinien mieć ok. 830-850g.
Pozostałą część ciasta (jeżeli została) zamknąć w szczelnym pojemniku i umieścić w lodówce (może tak leżakować nawet 3-4 dni i posłużyć może jako część ciasta w kolejnym wypieku).
4. Formy najlepiej małe keksówki silikonowe (np. takie), nie trzeba niczym smarować ani wykładać papierem. Na dno foremek rozsyp ziarna słonecznika lub dyni i umieść w niej uformowany bochenek z ciasta - ok. 830-850g ciasta chlebowego (waga przed pieczeniem).
5. Tak przygotowane chlebki umieść w piekarniku bez grzania lub po prostu przykryj keksówki ściereczką. Pozostaw do wyrastania (czas minimum 6-8h).
Jeżeli chlebek wyrośnie na około 1cm ponad brzeg formy rozpoczynamy wypiekanie. Jeżeli w przygotowaniu trzymamy się podanego czasu powinno wyjść to już rano.
6. Keksówki z wyrośniętymi chlebkami umieść w piekarniku i uruchom wypiekanie (temp. 230 stopni C, czas 30 min. - grzałka góra-dół) Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy jeszcze 40-42 min. - grzałka góra-dół. Czasy wypiekania najlepiej dostosować do własnego piekarnika i ilości na raz pieczonych chlebków. Jeżeli po pierwszej próbie wyjdzie mocno spieczony chleb - skrócić lekko czasy. Jeżeli blady - lekko wydłużyć. Jeżeli mocniej przypieka się góra chleba w końcowych minutach wypiekania można włączyć wypiekanie tylko od dołu :)
7. Chlebki po upieczeniu od razu wyjmujemy z formy. Jeżeli są ładnie wypieczone odstawiamy na kratkę do przestygnięcia. Jeżeli boki lub spód wymagają mocniejszego wypieczenia umieszczamy w piekarniku już bez forem i wypiekamy jeszcze 4-6 min. - grzałka od dołu.
8. Przestudzony chlebek można już kroić.
Każdy chlebek po upieczeniu będzie miał wagę ok. 700-750g. W smaku chlebek jest doskonały, będzie ładnie się kroił nawet przez 3-4 dni.
W piekarniku można śmiało na raz piec nawet 6 chlebków. Chlebki doskonale się mrożą i odmrażają.
Gwarantuję nie jedna piekarnia wymięka przy tym chlebku. Spróbuj raz a nie wrócisz do kupnego chleba.
Smacznego!
Wskazówki
# Do formowania chlebka można użyć łopatki/szpatuły cukierniczej. Ułatwia formowanie. Można również użyć rękawiczek nitrylowych ochronnych - wtedy wygodnie pracuje się z ciastem.
# Ziarna słonecznika i dyni możesz podprażyć na suchej patelni, oddadzą więcej aromatu do chleba.
# Chlebki po uformowaniu można zrosić wodą, aby powierzchnia podczas wyrastania nie była tak sucha.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów