Zimowe ciasteczka

Popularne frazy: -> Ciastka, szybkie ciasteczka, deserowe, do kawki, fingerfood, zawijane

Zimowe ciasteczka
 Zimowe ciasteczka
 
 
  • Wybierz język

Ciasto:


- 350 g mąki pszennej typ 500-650
- 40 g cukru
- szczypta soli do smaku
- 5g cukru waniliowego
- 10g proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kurkumy
- 110g masła
- 130g kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- kilka kropel pomarańczowego olejku



Nadzienie:


- Twarda marmolada wieloowocowa lub dobrze zredukowane (odparowane) na patelni drobno krojone owoce.

- Może to też być masa makowa, czekolada, masa kajmakowa.

- Doskonale sprawdzi się też dowolny krem, którym można szprycować ciasteczka już po upieczeniu.

Do dekoracji:


- cukier puder

Zobacz też ...



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:

1. Składniki na ciasto podane w przepisie umieszczamy w naczyniu miksującym. (30-35sek.| obr. 5 do 6)
2. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30-40 min. w lodówce.

3. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

4.Ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm., wyciąć kółka o średnicy ok. 9-10 cm.

Dalej koło rozciąć od jednego punktu do środka (patrz zdjęcie). Zaraz po linii cięcia brzegach ułożyć kawałek marmolady lub owocowej masy i zwijać po okręgu w prawą stronę zalepiając spód ciasteczka. Powstanie zgrabne ciasteczko - stożek. Ustawiamy je na papierze do pieczenia i blaszce szerszą, zwiniętą częścią do dołu. Dół można delikatnie uformować aby zawartość nie wypływała podczas wypiekania.

5. Układamy je dosyć luźno na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na ok 20 min.


Ciasteczka można podawać same lub posypać cukrem pudrem. Szybkie i smaczne ciasteczka mamy gotowe. Smacznego!


Zimowe ciasteczka


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: Sławomir Zabawa
Tortilla - pełnoziarnista Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) Tortilla - przepis podstawowy Paszteciki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać