Koktajl z żurawiną


Popularne frazy: -> szybki koktajl, żurawina, imbir, mango, koktajl z żurawiny, smaczny koktajl, zielony

 

Przyjemnie słodki, kremowy i orzeźwiający. Koktajl pełny najzdrowszych składników.
Przygotuj go i do dnia!


Składniki:

- 50g żurawiny (lub 25g żurawiny suszonej)
- 8-10 gałązek natki pietruszki
- 250g mango obranego ze skórki pokrojony w kostkę ok. 2cm.
- ok. 1 cm kłącza imbiru (można mniej jeżeli nie przepadasz za jego smakiem)
- 400g niegazowanej woda filtrowanej



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 182 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Mango oczyszczamy. Kroimy w kostkę ok. 2cm.

2. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki i zmiksuj na gładką masę. (czas 20-30 sek. | obroty 8-10) Sprawdź konsystencję - jeżeli są jeszcze kawałki natki pietruszki zrzuć z brzegów naczynia składniki i ponownie zmiksuj. (czas 15 sek. | obroty 8-10)


Otrzymasz aksamitny koktajl orzeźwiający za sprawą natki pietruszki i żurawiny. W smaku wyczuwalna nuta natki pietruszki i imbiru. Na zdrowie! Do dna!




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Makowa panieńka Moja najlepsza pizza Zakochana Pavlova Mocno słonecznikowe bagietki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki soczewicy czerwonejKiełki brokuła