Sałatka hiszpańska

Popularne frazy: -> sałatka, tuńczyk w sosie własnym, ziemniaki, cebula czerwona, hiszpańska, majonez

Sałatka hiszpańska
 
 
  • Wybierz język

Niezwykle prosta i smaczna sałatka


Składniki:

- 500-700g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę ok. 2cm
- 0,5 łyżeczki soli
- 500g wody
-----
- ok. 200-230g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- ok. 30g cebuli czerwonej
- ok. 100g surowej słodkiej papryki czerwonej
- 4-5 łyżek majonezu domowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku (zamiast pieprzu można też użyć pieprzu Cayenne)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 2cm. Umieszczamy w koszyczku. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkładamy koszyczek z ziemniakami. Ziemniaki, posypujemy solą, gotujemy na parze (20-25 min| temp. Varoma | obr. 1). Można sprawdzić wcześniej czy ziemniaki są miękkie. Ugotowane odstawić i przestudzić.

2. W czasie jak będą gotowały się ziemniaki - czerwoną cebulę pokroić nożem na drobną kosteczkę. Odstawić. Paprykę czerwoną umyć, oczyścić i pokroić nożem w małą kosteczkę. Odstawić. Tuńczyka z puszki odsączyć z sosu. Odstawić. Majonez zmieszać z sosem Worcestershire i sokiem z cytryny. Odstawić.

3. Kiedy mamy już przestudzone ziemniaki - łączymy sałatkę. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem jej na stół.
Przygotowujemy większą deskę, na niej rozkładamy w podłużny kopczyk ziemniaki. Można oprószyć solą i pieprzem lekko.
Wzdłuż kopca ziemniaków, na górze rozkładamy sos z majonezu (aby odjąć nieco kaloryczności majonez można zmieszać z jogurtem naturalnym). Na majonezie umieszczamy część pokrojonej cebulki czerwonej i papryki czerwonej. Dalej tuńczyk i ponownie pozostała część cebulki i papryki. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem (patrz zdjęcie).

Nasza sałatka jest już gotowa! Podajemy bezpośrednio na stół. Świetna dekoracja i bardzo smaczna sałatka.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Ulęgałkowe ciasto Korzenne bagietki Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Dieta pudełkowa - idealna na wyjazdy służbowe i delegacjeBarów mlecznych nieprzemijający urokMasaż jako element profilaktyki zdrowotnej - czy warto?Kiełki cebuli