Sałatka hiszpańska

Popularne frazy: -> sałatka, tuńczyk w sosie własnym, ziemniaki, cebula czerwona, hiszpańska, majonez

Sałatka hiszpańska
 
 
  • Wybierz język

Niezwykle prosta i smaczna sałatka


Składniki:

- 500-700g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę ok. 2cm
- 0,5 łyżeczki soli
- 500g wody
-----
- ok. 200-230g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- ok. 30g cebuli czerwonej
- ok. 100g surowej słodkiej papryki czerwonej
- 4-5 łyżek majonezu domowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku (zamiast pieprzu można też użyć pieprzu Cayenne)



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 2cm. Umieszczamy w koszyczku. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, wkładamy koszyczek z ziemniakami. Ziemniaki, posypujemy solą, gotujemy na parze (20-25 min| temp. Varoma | obr. 1). Można sprawdzić wcześniej czy ziemniaki są miękkie. Ugotowane odstawić i przestudzić.

2. W czasie jak będą gotowały się ziemniaki - czerwoną cebulę pokroić nożem na drobną kosteczkę. Odstawić. Paprykę czerwoną umyć, oczyścić i pokroić nożem w małą kosteczkę. Odstawić. Tuńczyka z puszki odsączyć z sosu. Odstawić. Majonez zmieszać z sosem Worcestershire i sokiem z cytryny. Odstawić.

3. Kiedy mamy już przestudzone ziemniaki - łączymy sałatkę. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem jej na stół.
Przygotowujemy większą deskę, na niej rozkładamy w podłużny kopczyk ziemniaki. Można oprószyć solą i pieprzem lekko.
Wzdłuż kopca ziemniaków, na górze rozkładamy sos z majonezu (aby odjąć nieco kaloryczności majonez można zmieszać z jogurtem naturalnym). Na majonezie umieszczamy część pokrojonej cebulki czerwonej i papryki czerwonej. Dalej tuńczyk i ponownie pozostała część cebulki i papryki. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem (patrz zdjęcie).

Nasza sałatka jest już gotowa! Podajemy bezpośrednio na stół. Świetna dekoracja i bardzo smaczna sałatka.




Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Chlebki do żurku Torcik czekoladowy Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekWładza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Migdałowych szaleństw czasJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania