Szybki likier czekoladowo-miętowy

(również doskonały dodatek do deserów)

Popularne frazy: -> szybki likier, czekolada, mięta, likier

 

Składniki:


- 20g mięty (same listki), można śmiało użyć mięty smakowej - każdej, która dobrze komponuje się Wam z czekoladą
- 100g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
- 200g skondensowanego mleka niesłodzonego
- 200g skondensowanego mleka słodzonego
- 4 żółtka
- ok. 20g brązowego cukru
- mała szczypta soli
- 10g cukry waniliowego wykonanego w TM
- 300g wódki czystej



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W suchym naczyniu umieszczamy listki mięty. Rozdrabniamy. ( 5 sek. | obr. 8 )

2. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Rozdrabniamy. ( 10 sek. | obr. 8 )

3. Dodajemy kolejne składniki: Mleko skondensowane niesłodzone (200g) i słodkie (200g), 4 żółtka, 20g brązowego cukru, małą szczyptę soli i 10g cukru waniliowego wykonanego w TM. Miksujemy. ( 20 sek. | obr. 10 ). Dalej podgrzewamy. ( 6 min. | 70 stopni C | obr. 3 ).

4. Na koniec dodajemy 300g wódki czystej i mieszamy. ( 30 sek. | obr. 3 )

5. Likier przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach. Przed podaniem mocno wstrząsnąć butelką. Likier najlepiej smakuje po 3 dniach leżakowania w lodówce, kiedy składniki się przegryzą.




Smacznego.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ryba po grecku - inaczej Pierniczki Chleb ziarenka smaku z żurawiną Kruche korzenne ciasteczka

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Kiełki soczewicy czerwonejW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?20 jadalnych produktów zabijających cellulit