Konfitura z płatków róży

Popularne frazy: -> róża, konfitura różna, konfitura z róży, płatki róży ucierane z cukrem, dodatki do ciast, ucieranie z cukrem

 
  • Wybierz język

Składniki:

- ok. 170-200g płatków róży
- 300g cukru (może być trzcinowy)
- sok z wyciśnięty z jednej małej cytryny (opcjonalnie można zastąpić połową łyżeczki kwasku rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)
- (opcjonalnie) łyżka likieru różanego

Zobacz też: więcej



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie:


Przed przygotowaniem warto posmakować płatki róży, jeżeli są gorzkie oderwij białą część od nasady płatka. Konfitura wyjdzie znacznie smaczniejsza. Jeżeli płatki nie są gorzkie nie trzeba je oczyszczać z białej części.


1. W naczyniu miksującym umieść płatki róży (porcja max 170-200g). Jeżeli masz ich więcej podziel na dwie porcje. Dodaj cukier, sok z cytryny i (opcjonalnie) likier różany. Miksujemy. (7-10 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i powtarzamy miksowanie (5-7 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i rozpoczynamy gotowanie ( 10 min. | temp. 100 stopni C | obr. 2 ).

2. W czasie gotowania konfitury przygotuj słoiczki (umyj i wyparz je).

3. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy aż do przestygnięcia.



Konfiturę możemy użyć do innych przepisów np. pączków czy drożdżówek.
Świetnie sprawdza się też jako dodatek np. w szarlotce wałeckiej

Wskazówki:


- Sok z cytryny dodany do konfitury pozwoli zachować jej piękny kolor
- Nie zmniejszaj ilości cukru, to konserwant w tym przepisie. Dobrze zakonserwowana konfitura wytrzyma rok albo dłużej.
- Najlepszym składnikiem na konfiturę będą płatki róży jadalnej. Płatki wszystkich róż są jadalne, najlepsze jednak będą te mocno pachnące.
- Najlepiej zrywać płatki róż w pełni rozkwitniętych. Najlepszą porą do tego będzie przed południem w słoneczny dzień - wtedy pozostanie w nich najwięcej olejków.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Wielkanocna rolada schabowa Mirelki Sernik z musem piernikowym Chleb weselny (Thermomix)

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać