Konfitura z płatków róży

Popularne frazy: -> róża, konfitura różna, konfitura z róży, płatki róży ucierane z cukrem, dodatki do ciast, ucieranie z cukrem

 

Składniki:

- ok. 170-200g płatków róży
- 300g cukru (może być trzcinowy)
- sok z wyciśnięty z jednej małej cytryny (opcjonalnie można zastąpić połową łyżeczki kwasku rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody)
- (opcjonalnie) łyżka likieru różanego

Zobacz też: więcej



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie:


Przed przygotowaniem warto posmakować płatki róży, jeżeli są gorzkie oderwij białą część od nasady płatka. Konfitura wyjdzie znacznie smaczniejsza. Jeżeli płatki nie są gorzkie nie trzeba je oczyszczać z białej części.


1. W naczyniu miksującym umieść płatki róży (porcja max 170-200g). Jeżeli masz ich więcej podziel na dwie porcje. Dodaj cukier, sok z cytryny i (opcjonalnie) likier różany. Miksujemy. (7-10 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i powtarzamy miksowanie (5-7 sek. | obr. 10 ). Kopystką zgarniamy całość z brzegów na dno naczynia miksującego i rozpoczynamy gotowanie ( 10 min. | temp. 100 stopni C | obr. 2 ).

2. W czasie gotowania konfitury przygotuj słoiczki (umyj i wyparz je).

3. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy aż do przestygnięcia.



Konfiturę możemy użyć do innych przepisów np. pączków czy drożdżówek.
Świetnie sprawdza się też jako dodatek np. w szarlotce wałeckiej

Wskazówki:


- Sok z cytryny dodany do konfitury pozwoli zachować jej piękny kolor
- Nie zmniejszaj ilości cukru, to konserwant w tym przepisie. Dobrze zakonserwowana konfitura wytrzyma rok albo dłużej.
- Najlepszym składnikiem na konfiturę będą płatki róży jadalnej. Płatki wszystkich róż są jadalne, najlepsze jednak będą te mocno pachnące.
- Najlepiej zrywać płatki róż w pełni rozkwitniętych. Najlepszą porą do tego będzie przed południem w słoneczny dzień - wtedy pozostanie w nich najwięcej olejków.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką Fit placuszki Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie Białe bułeczki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówSklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?