Nawóz drożdżowy pod rośliny

Popularne frazy: -> nawóz do roślin, drożdże w ogrodzie

 
  • Wybierz język

Nawozy z drożdży to jeszcze bujniejszy wzrost roślin. Pobudzają np. kwitnienie. Najważniejsze jednak to, że wspomagają rozbudowę systemu korzeniowego i zwiększeniu jego zdolności pobierania wody i składników pokarmowych z gleby. Dodatkowo ograniczają ryzyko występowania chorób korzeni i redukują populację szkodliwych mikroorganizmów.


Nawóz można stosować co kilka dni. W ten sposób tworzymy naturalną barierę dla wielu chorób roślin. Nawóz zmniejsza też podatność rośliny na zmiany warunków zewnętrznych.
Do przygotowania nawozu można użyć zleżałe drożdże,nie muszą być świeże (ale nie te które już pleśnieją).

Składniki:


- 8g drożdży świeżych
- pół łyżeczki cukru
- 2000g wody.


Zobacz też: więcej



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść drożdże, cukier, wodę. Zamieszaj i podgrzej (3 min. | temp. 37 stopni C| obr. 2)
2. Po przygotowaniu przelej do większego naczynia, przykryj i pozostaw na 2h w temp. pokojowej.



3. Tak przygotowaną substancją można podlewać rośliny w domu i ogrodzie.


Wskazówki:


-


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem Chebki pita Czworaczek - chleb pszenno-żytni Serek domowy z kefiru

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...