Syrop z mięty pieprzowej

Popularne frazy: -> mięta pieprzowa syrop, syrop z mięty, syrop z Thermomix mięta, syrop miętowy

Syrop z mięty pieprzowej
 Syrop z mięty pieprzowej
 
 
  • Wybierz język

Syrop z mięty pieprzowej swoją popularność zyskał głównie z tytułu dodawania go do drinków, deserów i lemoniady. Świetnie orzeźwia, ale nie jest to jego największa zaleta. Taki syrop doskonale wspiera odporność i pomaga w dolegliwościach trawiennych.
Sprawdzony również podczas łagodzenia kaszlu, działa też przeciwwymiotnie i rozkurczowo.

Hamuje wzrost bakterii (salmonella, gronkowiec złocisty). Sprawdzi się też jako dodatek do mięs czy lodów. Samo przygotowanie syropu jest bajecznie proste, składniki są ogólnodostępne - można go więc przygotować przez cały rok.



Mięta pieprzowa (zwana też lekarską) bogata jest w antyoksydanty, mentol, monoterpeny, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonoidy, garbniki, witaminy - w tym witaminę C i prowitaminę A, zawiera również żelazo, magnez, wapń, cynk, selen.



Składniki:


- 10 sporych garści liści mięty pieprzowej (ok.100g)
- kilka owoców czereśni lub wiśni (mogą być suszone jak nie ma na nie sezonu)
- 500g wody
- 200-250g cukru
- 100g płynnego miodu


Przechowywanie:


- pasteryzowane (jak przetwory w słoikach) można przechowywać bardzo długo.

- bez pasteryzacji ok 3 miesiące w lodówce.

Przeciwwskazania


Czyli kto nie powinien używać tego syropu.

Z całą pewnością osoby, które są uczulone na któryś ze składników.
Nie wskazany też jest dla osób cierpiących na nadkwasotę żołądka.
Z tytułu dużej zawartości cukru nie mogą go też stosować osoby chore na cukrzycę.

Nie wskazany też jest dla osób w ciąży i mam karmiących.



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w urządzeniu Thermomix




1. Oczyszczone listki mięty pieprzowej i owoce wkładamy do naczynia miksującego, zalewamy zimną wodą (500 ml) i gotujemy ( 15min | 90 stopni | obr. 2)
2. Gorący wywar odstawiamy na godzinę, po czym przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego cukier.

3. Całość jeszcze raz mieszamy i gotujemy ( 50min. | temp. 90 stopni | obr. 2 ).
4. Gorący syrop pozostawiamy w naczyniu miksującym aż osiągnie temp. poniżej 40 stopni C.

Wtedy dodajemy miód i mieszamy. ( 15 sek. | obr. 2.5 ). Przelewamy do wyparzonych słoiczków.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Serek domowy z kefiru Masło ziołowo-czosnkowe Ryba po grecku - inaczej Tortilla - przepis podstawowy

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...