Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa

Popularne frazy: -> sok śliwkowy, z śliwek, przepis thermomix, jak zrobić konfitury ze śliwek, dżem ze śliwek, śliwkowy dżem, sok ze śliwek na zimę

Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa
 Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Sok ze śliwek

- 150g ciepłej wody
- 1800g wypestkowanych śliwek
- ok. 150g cukru kryształu


Konfitura ze śliwek:

- częściowo pozbawione soku śliwki (zawartość Varomy po wykonaniu soku)
- 150g brązowego cukru (trzcinowego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu


Zobacz też: więcej

Tarta ze śliwkami




Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie soku

Przygotuj sobie:

- 1 słoik lub butelkę, wyparzone, na sok ok. 700ml
- 2 słoiczki wyparzone, ok. 350ml na konfitury.

1) Do naczynia miksującego wlej 150g wody. Zamknij naczynie miksujące.

2) Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 1800g oczyszczonych z pestek śliwek. Dalej wsyp 150g cukru kryształu. Po środku rozgarnij śliwki i cukier na boki, aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. (Czas 25 minut, temp. Varoma, obroty 2) Gdy czas się skończy wyłącz thermomix i pozwól, aby sok odciekł jeszcze przez 5-7 minut po wyłączeniu.

3) Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka lub butelki ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.

Wykonanie powideł

1) Do naczynia miksującego wlej masę owocową z varomy, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. (Opcjonalnie można dodać 1/3 łyżeczki cynamonu.) Zmiksuj.(Czas 30 sek. | obr. 4)

2) Dalej zgarnij kopystką masę ze ścianek naczynia miksującego.
Załóż motylek. Zamknij naczynie miksujące ponownie i odparuj, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję konfitury. (40min. | temp. Varoma | obr. 2)

3) Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy podobnie jak sok.
Smacznego!


Przygotowanie w Thermomix i Thermomix Friend (będzie szybciej i wygodniej)




1) Do naczynia miksującego wlej 150g wody. Zamknij naczynie miksujące.

2) Dalej ustaw naczynie VAROMA do gotowania na parze. W nim umieść 1800g oczyszczonych z pestek śliwek. Dalej wsyp 150g cukru kryształu. Po środku rozgarnij śliwki i cukier na boki, aby było widać kilka otworów przez które będzie przepływać para. Przykryj naczynie VAROMA. W Thermomix Friend ustaw: (Czas 25 minut, temp. Varoma, obroty 2)
3) Gdy czas się skończy wyłącz Thermomix Friend i pozwól, aby sok odciekł jeszcze przez 5-7 minut po wyłączeniu.
Gorący sok przelej do wyparzonego słoiczka lub butelki ok.700ml i zamknij szczelnie. Odwróć do góry nogami - tak zakonserwowany sok może leżeć z powodzeniem razem z innymi przetworami.

Wykonanie powideł

1) Do naczynia miksującego Thermomix wlej masę owocową z varomy, która pozostała po wykonaniu soku. Dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. (Opcjonalnie można dodać 1/3 łyżeczki cynamonu.) Zmiksuj.(Czas 30 sek. | obr. 4)
2) Dalej zgarnij kopystką masę ze ścianek naczynia miksującego.
Załóż motylek. Zamknij naczynie miksujące ponownie i odparuj, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję konfitury. W Thermomix ustaw: (40min. | temp. Varoma | obr. 2)

Jeżeli masz większą porcję śliwek możesz śmiało wykonać ponownie krok z kolejną porcją 1800g w Thermomix Friend, podczas gdy w Thermomix przygotowuje się konfitura. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu, bo sok zrobi się zanim zakończysz przygotowywać konfiturę. W ten sposób możesz przygotować jeszcze szybciej przetwory.

3) Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy podobnie jak sok.



Wskazówki

# Słoiki możesz dokładnie umyć i umieścić je w piekarniku w temp. 150 stopni - doskonale się wyparzą przed umieszczeniem w nich przetworów.

# Pektyny - to naturalne zagęszczacze. Zawierają je praktycznie wszystkie owoce ale jedne więcej inne mniej. Dodanie np. ok. 150g jabłek zagęści nam świetnie konfitury z 1kg owoców z mniejszą ilością pektyny.

# Do przetworów owocowych możemy też dodać około 150g warzyw bogatych w pektyny (dynia, marchew) na 1 kg owoców.

# W kwaśniejszym środowisku pektyny lepiej i szybciej działają. Dlatego do owoców (na 1 kg) można dodać 5-6 łyżek soku z cytryny lub żurawiny. Można też dodać całe owoce żurawiny lub pokrojoną cytrynę bez skórki i pestek przed krokiem z miksowaniem.

# Sok ze śliwek dobrze komponuje się z miodem lub miętą. Można go spożywać na świeżo lub stosować do przygotowania syropów, sosów, marynat, musów, deserów, koktajli a nawet domowego wina.

# To bardzo wartościowy sok. Znajdziemy w nim witaminy B1, B2, C i PP, w ciemnych odmianach jest sporo witaminy A. Zawiera też znacznie więcej potasu i fosforu - niż w soki z jabłek czy gruszek. Ponadto jest w nim wapń, magnez i żelazo.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Szampan w truskawkach Sernik z musem piernikowym Tawa Tawas - boliwijskie pączki Mocno słonecznikowe bagietki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixMam Thermomix - co dalej? Barów mlecznych nieprzemijający urokKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?