Składniki: Roztwór do smarowania: |
Przygotowanie w Thermomix
Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-30 min.
Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Rozcinamy na mniejsze porcje i wytaczamy z nich zgrabne maleńkie bułeczki i łączymy po pięć (tworząc kwiatki) pozostawiając małą szczelinę między nimi aby wyrosły.
Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyozdabiamy ziarnami maku lub sezamu. Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - bułeczki idealnie zachowają kształt.
Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy je jeszcze ok. 18-20 min. aż się zarumienią.
WSKAZÓWKI:
Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji.
Mąka pszenna typ "00" sprawi, że będą delikatne i lekkie.
Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów