Białe bułeczki

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, bułeczki, piknik, śniadanie, domowe pieczywo

Białe bułeczki
 Białe bułeczki
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300g kefiru
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 20-30g oliwy z oliwek
- 570g mąki pszennej typ 00
- 5g soli
- 2 łyżki aktywnego naturalnego zakwasu żytniego (opcjonalnie - doskonale poprawia strukturę i smak bułeczek)


Roztwór do smarowania:

- jajko do smarowania
- ziarna maku lub sezamu


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Białe bułeczkiBiałe bułeczki



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2-3 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-30 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Rozcinamy na mniejsze porcje i wytaczamy z nich zgrabne maleńkie bułeczki i łączymy po pięć (tworząc kwiatki) pozostawiając małą szczelinę między nimi aby wyrosły.


Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyozdabiamy ziarnami maku lub sezamu. Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - bułeczki idealnie zachowają kształt.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy je jeszcze ok. 18-20 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji.
Mąka pszenna typ "00" sprawi, że będą delikatne i lekkie.

Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Pomarańczowo - migdałowe ciasto Ananasowo-malinowa chmurka Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Pasteis de nata

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...