Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, bułeczki, piknik, śniadanie, domowe pieczywo

Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim
 Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300g mleka
- 30 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 20-30g oliwy z oliwek
- 630g mąki pszennej typ 00 (lub innej pszennej typ 400-650)
- 5g soli
- 3 łyżki aktywnego naturalnego zakwasu żytniego (opcjonalnie aczkolwiek warto - doskonale poprawia strukturę i smak bułeczek)



Roztwór do smarowania i posypka:

- 1 rozbite jajko do smarowania bułeczek
- 1 łyżka tartego sera (np. Grana padano)
- 1 łyżka zioła mieszanka włoska (doskonale sprawdza się Słoik Natury - świetnie dobrane mieszanki ziół)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Bułeczki i bułeczki w stylu włoskimBułeczki i bułeczki w stylu włoskim



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2-3 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-30 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego 12 bułeczek.

Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami - mieszanka włoska , ponownie smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy rozdrobnionym serem.


Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - bułeczki idealnie zachowają kształt.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 200-210 stopni C - pieczemy je jeszcze ok. 23 min. aż się zarumienią. Jeżeli piekarnik mocno wypieka od góry, można na końcowe 7 min. wypiekania włączyć wypiekanie tylko od dołu - tak aby nie spalić posypki z ziół i sera.


WSKAZÓWKI:

Wytrawne bułeczki doskonale smakują w przeróżnych daniach. Można użyć jako dodatek do śniadania, jako bułka do hamburgera, jako bułka na zapiekankę czy do wypełnienia dodatkami warzywnym, serem halloumi i ulubionymi sosami.
Mąka pszenna typ "00" sprawi, że będą delikatne i lekkie.

Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).


Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Masło klarowane z Thermomix Inny pleśniak Sernik z musem piernikowym Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt

Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowie