Składniki: Roztwór do smarowania i posypka: |
Przygotowanie w Thermomix
Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-30 min.
Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego 12 bułeczek.
Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami - mieszanka włoska , ponownie smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypujemy rozdrobnionym serem.
Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - bułeczki idealnie zachowają kształt.
Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 200-210 stopni C - pieczemy je jeszcze ok. 23 min. aż się zarumienią. Jeżeli piekarnik mocno wypieka od góry, można na końcowe 7 min. wypiekania włączyć wypiekanie tylko od dołu - tak aby nie spalić posypki z ziół i sera.
WSKAZÓWKI:
Wytrawne bułeczki doskonale smakują w przeróżnych daniach. Można użyć jako dodatek do śniadania, jako bułka do hamburgera, jako bułka na zapiekankę czy do wypełnienia dodatkami warzywnym, serem halloumi i ulubionymi sosami.
Mąka pszenna typ "00" sprawi, że będą delikatne i lekkie.
Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów