Pizza wykonana z tego przepisu będzie chrupiąca i miękka w środku. Koniecznie wypiekana na kamieniu do pizzy. Zaczyn poolish Ciasto na pizzę: Dodatki potrzebne podczas wykonania Dodatki: |
Przygotowanie zaczyn
W pojemniku zamykanym umieścić wszystkie składniki na zaczyn. Wymieszać. Pojemnik zamknąć i pozostawić około 30min w temp. pokojowej. Dalej umieścić pojemnik w lodówce i pozostawić na 16-24h. Następnego dnia przejść do wykonania ciasta na pizzę.
Przygotowanie w Thermomix:
Przygotowanie ciasta na pizzę (4 średnie pizze)
1. W naczyniu miksującym umieścić cały wcześniej przygotowany zaczyn.
2. Dodać 450g mąki pszennej typ "00", 300g wody, ok. 15g soli. Bardzo dobrze wyrobić ciasto na programie Interwał/Wyrabianie ciasta (czas 4 min. obroty Interwał).
3. Wyrobione ciasto zostawić w naczyniu miksującym na ok. 15 minut aby odpoczęło.
4. Po tym czasie, przy pomocy kopystki delikatnie wyjąć ciasto na blat przesmarowany lekko oliwą z oliwek. Ciasto będzie się kleiło, ale z czasem wyrastania nabierze odpowiedniej konsystencji.
5. Kiedy mamy już ciasto na blacie - dłonie również zwilżamy oliwą i przy pomocy łopatki cukierniczej formujemy jedną wielką kulę z ciasta. Wierzch ciasta smarujemy lekko oliwą i przykrywamy ściereczką. Tak pozostawiamy na ok. 50min.
6. Po tym czasie ciasto kroimy na 4 części i znów zwilżonymi w oliwie dłońmi i łopatką cukierniczą formujemy 4 mniejsze kule. Formowanie polega na zaciąganiu ciasta pod spód tak aby powstała idealna kula o nieprzerwanej powierzchni. Kule układamy na blacie lub blaszce. Lekko zwilżamy oliwą i przykrywamy folią. Teraz rozpocznie się ostatnie wyrastanie. Czas około 1 godziny. Ciasto prawie podwoi swoją objętość.
7. W tym czasie w piekarniku umieszczamy kamień do pizzy i rozgrzewamy go na maksymalnej temperaturze na jaką pozwala piekarnik.
8. Przygotowujemy też miskę z mąką oraz wszystkie składniki do pizzy (sos pomidorowy, mozzarellę, parmezan, liście bazylii, przyprawy).
9. Jeżeli mamy wyrośnięte ciasto przystępujemy do formowania pizzy. Najpierw bardzo delikatnie umieszczamy jedną porcję ciasta w misce z mąką. Obtaczamy lekko jedną i drugą stronę ciasta. Dalej umieszczamy je na blacie i formujemy pizzę (nie używaj wałka). Delikatnie palcami wypychaj powietrze z ciasta od środka do boków. Odwróć na drugą stronę i ponownie powtórz czynność. Jeżeli mamy oczekiwany kształt podsypujemy lekko mąką i przystępujemy do nałożenia pozostałych składników.
Najpierw sos pomidorowy (również delikatnie rozprowadź od środka do brzegów, pozostawiając brzegi bez sosu. W ten sposób wyjdą brzegi chrupkie i miękkie w środku z dużymi pęcherzami powietrza. Dalej posyp lekko parmezanem i rozłóż spore kawałki mozzarelli. Solidnie posyp przyprawami do pizzy. Delikatnie skrop oliwą z oliwek i przy pomocy łopaty do pizzy sprawnie przenieś pizzą na kamień do piekarnika. Energicznym ruchem zsuń na kamień.
10. Każdą pizzę wypiekamy na kamieniu do pizzy około 8-9 minut.
11. Upieczoną pizzę wyjmij za pomocą łopaty do pizzy na deskę. Dodaj jeszcze kawałki mozzarelli, zrób dekorację z kilku listków bazylii, skrop lekko oliwą z oliwek. Możesz jeszcze lekko posypać parmezanem.
12. Tak przygotowaną pizzę kroimy nożem do pizzy i podajemy na ciepło.
Smacznego!
Porady i wyjaśnienia związane z tym przepisem
Zimna fermentacja to proces wyrastania ciasta przechowywanego w lodówce. Tak też zaleca się w przypadku ciasta na pizzę.
Tak przygotowane ciasto można też wykorzystać później, nawet w ciągu 2-3 dni - przechowując w lodówce.
Wbrew niektórym przepisom ciasto na pizzę nie zawiera mleka.
Do formowania pizzy nie używaj wałka! To najgorsza rzecz jaką można zrobić :)
Delikatnie uformuj pizzę, nie musi być idealnie równa. Dobrze wyrobione ciasto nie będzie się rozrywało. Brzegów pizzy nie smaruj sosem, ani nie nakładaj na nich dodatków - pięknie wyrośnie i będzie chrupkie.
Pod żadnym pozorem nie stosuj koncentratu pomidorowego ani ketchupu zamiast sosu do smarowania ciasta. Niektórzy żartują nawet, że za takie coś powinno się mordować :).
Najlepsze pizze, to takie, z maksymalnie 3-4 składnikami.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów