Bagietki wykonane z tego przepisu będą chrupiące i miękkie w środku. W strukturze pojawi się też dużo dziur (jak we włoskim pieczywie). Aby zaakcentować walory tego pieczywa koniecznie wypiekaj na kamieniu do pizzy. Zaczyn poolish Ciasto na 4 bagietki: Dodatki potrzebne podczas wykonania |
Przygotowanie zaczyn
W nieco większym pojemniku zamykanym umieścić wszystkie składniki na zaczyn. Wymieszać. Pojemnik zamknąć i pozostawić około 30min w temp. pokojowej. Dalej umieścić pojemnik w lodówce i pozostawić na 16-24h. Następnego dnia przejść do wykonania ciasta na bagietki.
Przygotowanie w Thermomix:
Przygotowanie ciasta na bagietki (4 ok. 30 cm bagietki)
1. W naczyniu miksującym umieścić cały wcześniej przygotowany zaczyn.
2. Dodać 450g mąki pszennej typ "00", 300g wody, ok. 20g soli. Bardzo dobrze wyrobić ciasto na programie Interwał/Wyrabianie ciasta (czas 4 min. obroty Interwał).
3. Wyrobione ciasto zostawić w naczyniu miksującym na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
4. Łopatkę kopystki przesmarować oliwą z oliwek. Po tym czasie, przy pomocy kopystki delikatnie wyjąć ciasto na blat również przesmarowany lekko oliwą z oliwek. Ciasto będzie się kleiło, ale z czasem wyrastania nabierze odpowiedniej konsystencji.
5. Kiedy mamy już ciasto na blacie - dłonie również zwilżamy oliwą i przy pomocy łopatki cukierniczej formujemy jedną wielką kulę z ciasta. Wierzch ciasta smarujemy lekko oliwą i przykrywamy ściereczką. Tak pozostawiamy na ok. 50min.
6. Po tym czasie ciasto kroimy na 4 części i znów zwilżonymi w oliwie dłońmi i łopatką cukierniczą formujemy 4 mniejsze kule. Formowanie polega na zaciąganiu ciasta pod spód tak aby powstała idealna kula o nieprzerwanej powierzchni. Kule układamy na blacie lub blaszce. Lekko zwilżamy oliwą i przykrywamy folią. Teraz rozpocznie się ostatnie wyrastanie. Czas około 1 godziny. Ciasto prawie podwoi swoją objętość.
7. W tym czasie możemy w piekarniku umieszczamy kamień do pizzy (jeśli go posiadamy) i rozgrzewamy go na maksymalnej temperaturze na jaką pozwala piekarnik. Jeżeli nie posiadasz kamienia do pizzy rozgrzej piekarnik do 210 stopni C.
8. Przygotowujemy też większą miskę z mąką.
9. Jeżeli mamy wyrośnięte ciasto przystępujemy do formowania bagietek. Najpierw jedna porcja ciasta ląduje delikatnie w misce z mąką. Obtaczamy lekko jedną i drugą stronę ciasta. Dalej umieszczamy je na blacie i formujemy ok. 30cm bagietkę. Kiedy mamy już ją gotową skręcamy ją jeszcze kilkukrotnie aby nabrała atrakcyjniejszego kształtu.
Cały czas pracujemy z ciastem delikatnie aby nie rozerwać pęcherzyków powietrza, które zebrało się w środku. To ono będzie odpowiadało za otwory w pieczywie. Jeżeli mamy oczekiwany kształt przenosimy na kawałek papieru do pieczenia i umieszczamy na blaszce lub specjalnej formie do wypieku bagietek.
Podobnie działamy z pozostałymi porcjami ciasta.
10. Bagietki wypiekamy w temp. 210 stopni C, aż się zarumienią - czas zależny od wybranego sposobu wypiekania (z kamieniem do pizzy lub bez). Bez kamienia będzie to około 25min. z rozgrzanym kamieniem ok. 11-13min.
11. Upieczone bagietki wyjmij za pomocą łopaty do pizzy na kratkę. Pozwól im spokojnie przestygnąć.
12. Tak przygotowane włoskie bagietki można podawać na ciepło i zimno. Doskonały dodatek do przeróżnych potraw.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów