Jesienne bułeczki

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, bułeczki, piknik, śniadanie, domowe pieczywo

Jesienne bułeczki
 Jesienne bułeczki
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 270g kefiru
- 50g masła (najlepiej w temp. pokojowej)
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu
- 150g dyni pieczonej lub ugotowanych ziemniaków
- 630g mąki pszennej
- 8g soli


Roztwór do smarowania:

- jajko do smarowania
- ziarna białego maku lub sezamu


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

1) W naczyniu miksującym umieść:

270g kefiru, 30g drożdży świeżych, łyżkę miodu, 50g masła, 150g dyni pieczonej lub gotowanych ziemniaków.
2) Ustaw czas 3 minuty, temp. 37 stopni C. , obroty 4.
3) Dodaj 630g mąki pszennej i 8g soli.
4) Wymieszaj składniki na ciasto (Obroty 6, czas 15 sek., dalej czas 3 min. obroty interwał) - program wyrabiania ciasto.

5) Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 10-15 min.

6) Ciasto wyjmij z miseczki, podziel na 12 części. Wytaczamy z nich zgrabne bułeczki (12 szt.), dalej spłaszczamy ok. 1/3 powierzchni bułeczki (patrz zdjęcia).

7) Powierzchnię bułki przesmarować roztrzepanym jajkiem i dokładnie obtoczyć w maku lub sezamie (najwygodniej rozsypać mak lub sezam i w nim obtoczyć przesmarowaną jajkiem część bułki).

8) Układamy na desce i najlepiej małym wałkiem rozciągamy spłaszczoną część tak aby po założeniu na bułkę pokryła ją w całości. Cześć która zostanie - zawiniemy pod bułkę.

9) Dalej ostrym ostrzem wykonujemy nacięcie (tutaj zupełna dowolność, ważne aby było to małe nacięcie - podczas wyrastania jeszcze się naciągnie).
Tak przygotowaną powierzchnię naciągamy na bułkę i nieco zawijamy pod spód nadwyżkę ciasta.

Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyozdabiamy ziarnami maku lub sezamu. Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - bułeczki idealnie zachowają kształt.

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 37-40 stopni C. i umieszczamy tam bułeczki na ok. 10-12 min. Po tym wstępnym wyrastaniu podnosimy temperaturę do 200 stopni (pieczenie góra-dół) i wypiekamy aż będą rumiane (ok. 22-25 min).
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Smacznego!

WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji.
Mąka pszenna - może to być typ od "00" do 650. Im bliżej typu "00" tym bardziej puszyste i lekkie będą bułki.



Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).


Jesienne bułeczki


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Szybki likier czekoladowo-miętowy Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu Tortilla - przepis podstawowy Majonez domowy

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Ranking najlepszych produktów wysokobiałkowych w sklepie BiedronkaSłodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kaloriiCzy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowlątKiełki rzodkiewki