Składniki:- ok. 600g obranych ziemniaków (pokrojone w 4cm kawałki, najlepsze będą odmiany mączystej) - 130g marchewki obranej (pokrojonej w kawałki ok. 4cm) - 200g oczyszczonych świeżych grzybów (np. borowiki szlachetne, pokrojonych w kawałki ok. 4cm) - 250g mleka - 1 łyżeczka soli - 50g masła - 2 łyżki oliwy czosnkowej - 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - 1 łyżeczkę suszonego tymianku - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu |
Przygotowanie w Thermomix
1) W naczyniu miksującym umieść:
600g ziemniaków oczyszczonych i pokrojonych w 4cm kawałki, 150g marchewki oczyszczonej i pokrojonej w 4cm kawałki, 200g świeżych grzybów oczyszczonych i pokrojonych w 4cm kawałki, 250g mleka i łyżeczkę soli. Zamknij naczynie miksujące i zamiast miarki na górze postaw koszyczek.
(30 min. / 98 stopni C / obroty wsteczne 1).
2) Dodaj 50g masła , 2 łyżki oliwy czosnkowej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu. (40sek. | obr.4)
Gotowe puree podać bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów