Puree z grzybową nutą

Popularne frazy: -> puree grzyby grzybowe ziemniaki marchewka

 
  • Wybierz język

Składniki:


- ok. 600g obranych ziemniaków (pokrojone w 4cm kawałki, najlepsze będą odmiany mączystej)
- 130g marchewki obranej (pokrojonej w kawałki ok. 4cm)
- 200g oczyszczonych świeżych grzybów (np. borowiki szlachetne, pokrojonych w kawałki ok. 4cm)
- 250g mleka
- 1 łyżeczka soli
- 50g masła
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczkę suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym umieść:
600g ziemniaków oczyszczonych i pokrojonych w 4cm kawałki, 150g marchewki oczyszczonej i pokrojonej w 4cm kawałki, 200g świeżych grzybów oczyszczonych i pokrojonych w 4cm kawałki, 250g mleka i łyżeczkę soli. Zamknij naczynie miksujące i zamiast miarki na górze postaw koszyczek.
(30 min. / 98 stopni C / obroty wsteczne 1).

2) Dodaj 50g masła , 2 łyżki oliwy czosnkowej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu. (40sek. | obr.4)

Gotowe puree podać bezpośrednio po przygotowaniu.



Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka z wróżbą Szybki deser tiramisu Wytrawna kruszonka Ketchup z cukinii

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!Kiełki brokułaSłodkie dzieciństwo - które z popularnych batoników mają najwięcej kaloriiW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?