Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, przepis na thermomix, ciasto czekoladowe, ciasto z cukinii, co zrobić z cukinii, pyszne z kabaczka

Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy
 Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy
 
 
  • Wybierz język

Ciasto czekoladowo-cukiniowe:

- 50g prawdziwej gorzkiej czekolady
- 350g cukinii oczyszczonej z pestek i skóry
- 250g cukru (cukier puder)
- 120g masła w temp. pokojowej
- pół szklanki oleju (110 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 300g mąki pszennej
- 150g śmietany kwaśnej
- 60g kakao

Polewa

- 100g czekolady gorzkiej
- 40g masła



Zobacz też ...


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Jego wysokość czekoladowo-cukiniowyJego wysokość czekoladowo-cukiniowy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.

Cukinię obierz ze skóry i oczyść dokładnie z pestek. Zetrzyj ją tarce lub rozdrobnij blenderem.

Dalej rozpoczynamy ucieranie (cukier + masło) Gdy konsystencja przypominać już będzie krem dodajemy kolejne składniki. Stopniowo dodajemy olej ciągle ucierając. Dalej dodajemy jajka. Jeszcze chwilę ucieramy i dodajemy kolejne składniki - mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, szczyptę soli i śmietanę. Na koniec kakao i startą czekoladę na tarce (50g).

Przelewamy ciasto do przygotowanej formy (ok. 18x24cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Pieczemy z termoobiegiem do "suchego patyczka" (ok. 40-45 minut).

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem aby powstała polewa. Po przestudzeniu ciasta polej je polewą czekoladową. Wykonaj dekorację np. z owoców kandyzowanych.


Smacznego!

Przygotowanie w Thermomix


1. Rozgrzej piekarnik to 160 stopni.


2. Do suchego naczynia miksującego wrzuć kostki czekolady (5 sek. obroty turbo). Wyjmij je do miseczki - przydadzą się na końcu przygotowania ciasta.

3. Do naczynia miksującego wrzuć oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki cukinię, pokrojoną w połowy talarków (patrz foto). Rozdrobnij - (3 sek.| obr.5. Przełóż do miski.

4. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym naczynie miksujące.
Przystępujemy do mielenia cukru na cukier puder. Umieść cukier kryształ w naczyniu - (15 sek. | obr. Turbo

5. Przy pomocy kopystki zgarnij cukier ze ścianek naczynia miksującego, dodaj masło pokrojone w kostkę - rozpocznij ucieranie (1,5 min. | obr. 4 do 6

6. Załóż motylek. Stopniowo mieszając dodaj olej. Dalej wbij jajka i nadal mieszaj. czas ok. 2 min. obr. 3,5.

7. Wyjmij motylek. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i śmietanę, szczyptę soli - (30 sek. |obr. 4

8. Na koniec dodaj kakao, rozdrobnioną czekoladę i cukinię - (30 sek.| obr. 4

9. Ciasto wlej na blachę do pieczenia (wymiary ok. 18cm x 24cm) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia.

10. Pieczemy 40-45min w temp. 160 stopni C (lub do suchego patyczka).


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni Tortilla - pełnoziarnista Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Jak skutecznie zadbać lub zamrozić koncentrat pomidorowy, aby zabezpieczyć go przed pleśniąMiechunka peruwiańska (Physalis peruviana) - kulinarna perełkaKiełki w słoiku - to bajecznie prosteBułki i bułeczki - tym razem w włoskim klimacie