Brzdąc (przepis na Thermomix)

Popularne frazy: -> brzdąc, ciasto do kawy, ciasto z pianką kawową, przepis na termomiks, przepis na thermomix, brzdąca w thermomixie

Brzdąc (przepis na Thermomix)
 Brzdąc (przepis na Thermomix)
 
 
  • Wybierz język



Brzdąc wywodzi się z tradycyjnych polskich wypieków, znane z prostoty i delikatności. W czasach PRL-u było popularne jako tani i szybki deser, idealny na rodzinne spotkania czy imieniny. Charakterystyczną cechą Brzdąca jest puszysta masa na bazie bitej śmietany i proste, wilgotne biszkopty. Dzięki uniwersalności przepisu Brzdąc przeszedł przez pokolenia, zyskując różne wariacje, ale zawsze pozostając symbolem domowego ciepła i smaku.


Skosztujesz Brzdąca?


To ciasto to idealny balans pomiędzy tradycją a nowoczesnością, szczególnie w wersji przygotowanej z pomocą urządzenia Thermomix?. Przygotuj Brzdąca i ciesz się chwilą wspomnienia słodyczy sprzed lat!

Składniki:

BISZKOPT (na tortownicę prostokątną 18x28cm)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 100 g mąki (typ 450)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)


ROZTWÓR DO NASĄCZENIA BISZKOPTU
- 120g przegotowanej gorącej wody (ok. 3/4 szklanki), zamiast wody można użyć herbatę
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (ok. 45 g )


KREM
- 0,7 l. mocno zimnej śmietanki kremówki 30%-36%
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao (ok. 30-35g)
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w ok. 50g letniej wody


DO POSYPANIA (przed podaniem)
- 2-3 łyżki kakao


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Brzdąc (przepis na Thermomix)

Przygotowanie w Thermomix



BISZKOPT
(najlepiej upiec go dzień wcześniej przed przygotowywaniem ciasta)

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2. Tortownicę (tutaj przepis na prostokątną 18cm x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).

3. Odważyć mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną (można przesiać je wcześniej przez sito). Odstawić na bok.

4. Upewnij się, że naczynie miksujące jest idealnie suche i czyste. Zanieczyszczenia w szczególności tłuszcz zniweczy całą Twoją pracę.

5. Załóż motylek. Do naczynia miksującego wbij całe jajka.

6. Dodaj 120 g cukru kryształu i cukier waniliowy.

6. Rozpocznij ubijanie jajek (6 min. | temp. 37 stopni C. | obr. 4).
7. Kontynuuj ubijanie już bez ustawiania temperatury. ( 6 min. | obr. 4 )

8. Dodaj mąki i proszek do pieczenia (wokół motylka) i delikatnie wymieszaj ( 5 sek. | obr. 3 ).
Zdejmij motylek i dalej bardzo delikatnie przemieszaj już za pomocą kopystki tak, aby połączyć składniki.

8. Ciasto przełożyć do formy (papier do pieczenia tylko od spodu, nie smarujemy, ani nie wykładamy brzegów formy aby biszkopt był równy.

9. Umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec w 180 stopniach C. około 25 min.

10. Po upieczeniu pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 min.
Dalej wyjmij i pozwól całkowicie przestygnąć.

11. Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony)
Mamy gotowy podkład biszkoptowy.

11. Gdy biszkopt jest zimny - przetnij go wzdłuż tak, aby powstały dwa podkłady biszkoptowe.

PRZYGOTOWANIE ROZTWORU NA BISZKOPT

1) Wodę i sok z pomarańczy wymieszaj aż dokładnie się połączą. Dalej użyj roztworu do późniejszego nasączania biszkoptów.




PRZYGOTOWANIE KREMU

1) Rozpuść żelatynę w letniej wodzie. Musi się dokładnie rozpuścić. Pozostaw do przestygnięcia, ale nie pozwól aby stężała.

2) Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę 30-36% (optymalna temperatura 5-6 stopni C.) Zakładamy motylek. Wlewamy śmietanę do czystego i dobrze schłodzonego naczynia miksującego. Dodajemy cukier puder i ubijamy (bez nastawiania czasu, obroty 3). Jeżeli to możliwe (gdy nie chlapie) nie przykrywaj otworu w pokrywie lub przykryj w początkowej fazie ubijania. Później podglądaj postęp ubijania.

3) Podczas ubijania (po ok. 1 min. ubijania) dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Nadal ubijamy i obserwujemy. Nie ma genialnej receptury ile trzeba ubijać - trzeba obserwować i zakończyć ubijanie w chwili gdy uzyskamy pożądaną konsystencję. Uwaga - zbyt długie ubijanie przerobi nam śmietanę w masło.

4) Do ubitej śmietany w ostatnim kroku dodajemy kakao. Po czym delikatnie mieszamy. ( 10 sek. | obr. 2). Gotowe! Wyjmij motylek i połowę kremu przełóż na wcześniej nasączony biszkopt ułożony w formie. Dalej ułóż kolejny biszkopt - nasącz go tak jak ten wcześniejszy roztworem. Nałóż kolejną warstwę części kremu. Zawiń szczelnie tortownicę z ciastem (najlepiej tak aby folia nie dotykała ciasta) i umieść w lodówce na minimum 3-4 godziny.

6) Przed podaniem kroimy w kostkę i podajemy posypane cieniutką warstwą kakao.


WSKAZÓWKI:

# Podkład biszkoptowy najlepiej upiec dzień wcześniej.


# Zaimportuj do cookidoo ->
Kliknij otwórz przepis w cookidoo.pl

Klasyka PRL-owskiego stołu imieninowego :) Smacznego!



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Bagietki (styl włoski) Białe bułeczki Sernik pod czekoladową kołderką Koreczki focaccia

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowie