Makowiec japoński


Popularne frazy: -> makowiec japoński przepis na Thermomix, makowiec przepis na Thermomix, makowiec z jabłkami przepis, makowiec japoński z jabłkami, makowiec z jabłkiem przepis, Wielkanoc, Boże Narodzenie, Ciasto do kawy

Makowiec japoński
 Makowiec japoński
 
 

Potrzebne składniki


- 350 g maku (suchy, nie mielony)
- 300 g cukru
- 240 g masła w temp. pokojowej
- 9 jajek
- 4 duże jabłka obrane bez gniazd (ok. 600 g w sumie)
- 1 budyń śmietankowy (w proszku)
- bakalie (orzechy, migdały, żurawina - 100g w sumie)
- 1 łyżeczka olejku do ciast migdałowego lub arakowego
- 8 łyżek kaszy manny (ok. 80-90g) kaszę mannę można zastąpić też 50g mąki kokosowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa


- 150g gorzkiej czekolady
- 50ml mleka

Dekoracja:


- wiórki kokosowe

To ciasto może być bezglutenowe.

Jeżeli chcesz otrzymać z tego przepisu ciasto bezglutenowe to wystarczy kaszę mannę zastąpisz kaszą kukurydzianą.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 169 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Formę do pieczenia (jedna tortownica 30cm lub dwie tortownice małe ok. 15-18cm) wyłóż pergaminem.


Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)

Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków.
300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.)
Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 )
Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 )

W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki - budyń śmietankowy, bakalie, olejek migdałowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, wcześniej zmielony mak, (pomijając wcześniej oddzielone białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 )

Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 )

Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut.

Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową.


Przygotowanie polewy czekoladowej

:
Składniki na polewę umieść w małej miseczce pasującej średnicą do mniejszego garnka z wodą (ok. 300ml.). Na małym ogniu rozpuść polewę w kąpieli wodnej.

Smarujemy ciasto od góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Tort Borysa Toskański makaron PICI Chlebki indyjskie NAAN Różane ciasto ucierane z owocami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...