Potrzebne składniki- 350 g maku (suchy, nie mielony) - 300 g cukru - 240 g masła w temp. pokojowej - 9 jajek - 4 duże jabłka obrane bez gniazd (ok. 600 g w sumie) - 1 budyń śmietankowy (w proszku) - bakalie (orzechy, migdały, żurawina - 100g w sumie) - 1 łyżeczka olejku do ciast migdałowego lub arakowego - 8 łyżek kaszy manny (ok. 80-90g) kaszę mannę można zastąpić też 50g mąki kokosowej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa- 150g gorzkiej czekolady - 50ml mleka Dekoracja:- wiórki kokosowe To ciasto może być bezglutenowe. |
Przygotowanie w Thermomix
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Formę do pieczenia (jedna tortownica 30cm lub dwie tortownice małe ok. 15-18cm) wyłóż pergaminem.
Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.)
Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków.
300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.)
Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 )
Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 )
W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki - budyń śmietankowy, bakalie, olejek migdałowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia, wcześniej zmielony mak, (pomijając wcześniej oddzielone białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 )
Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 )
Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut.
Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów