Ciasto na rogaliki:- 5 g drożdży - szczypta cukru - 250 g mąki pszennej - 120 g margaryny - 120 g śmietany, kwaśnej Nadzienie:- Twarda marmolada wieloowocowa. |
Przygotowanie w Thermomix:
1. Składniki na ciasto podane w przepisie umieszczamy w naczyniu miksującym.
(20-35sek.| obr. 5 do 6)
2. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30min.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Ciasto podzielić na małe porcje, rozwałkować po kole na grubość ok. 3-4 milimetry, wyciąć koło o średnicy ok. 18 cm.
Dalej koło rozciąć (tak jak się kroi pizzę na 8 kawałków. Na brzegach ułożyć solidną kosteczkę twardej wieloowocowej marmolady i zwinąć każdy z kawałków do środka. Powstaną maleńkie ciasteczka.
5. Układamy je dosyć luźno na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na 10-15 min.
Rogaliki można podawać same lub posypane cukrem pudrem.
Są bardzo trwałe ... z powodzeniem można zabrać ze sobą na jakąś wyprawę.
Nawet po 2-3 dniach smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów