Rogaliki


Popularne frazy: -> Rogaliki, szybkie rogale, deserowe, do kawki, fingerfood

Rogaliki
 Rogaliki
 
 

Ciasto na rogaliki:


- 5 g drożdży
- szczypta cukru
- 250 g mąki pszennej
- 120 g margaryny
- 120 g śmietany, kwaśnej


Nadzienie:


- Twarda marmolada wieloowocowa.


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 161 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix:

1. Składniki na ciasto podane w przepisie umieszczamy w naczyniu miksującym.

(20-35sek.| obr. 5 do 6)
2. Po wyjęciu ciasto umieścić w miseczce i pozostawić na 30min.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

4. Ciasto podzielić na małe porcje, rozwałkować po kole na grubość ok. 3-4 milimetry, wyciąć koło o średnicy ok. 18 cm.

Dalej koło rozciąć (tak jak się kroi pizzę na 8 kawałków. Na brzegach ułożyć solidną kosteczkę twardej wieloowocowej marmolady i zwinąć każdy z kawałków do środka. Powstaną maleńkie ciasteczka.

5. Układamy je dosyć luźno na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na 10-15 min.


Rogaliki można podawać same lub posypane cukrem pudrem.

Są bardzo trwałe ... z powodzeniem można zabrać ze sobą na jakąś wyprawę.

Nawet po 2-3 dniach smakują równie dobrze jak zaraz po upieczeniu.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: Sławomir Zabawa
Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z makiem Urocze bułeczki na sezon gillowy Zupa krem z krewetek

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy z tej mąki będzie chleb?Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...