Napój pomarańczowo-cytrynowy
Popularne frazy: ->
| |
Potrzebne składniki
- 1 obrana dokładnie ze skórki cytryna
- 1 duża obrana dokładnie ze skórki pomarańcza
- 150ml wody niegazowanej
- 0-70g cukru (stosownie do upodobań smakowych)
- 700ml wody niegazowanej do rozcieńczenia powstałego koncentratu
|
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>
Przygotowanie:
Obraną cytrynę i pomarańczę przecinamy na pół. Wyjmujemy pestki jeżeli jakieś są widoczne. Blenderem rozcieramy dokładnie cytrynę i pomarańczę z dodatkiem 150ml wody i ewentualnie cukru na jednolitą substancję koncentratu.
Dalej koncentrat rozpuszczamy w ok. 700ml wody niegazowanej. Dokładnie mieszamy. Można schłodzić. Mamy gotowy naturalny napój, tanio i zdrowo bez zbędnych dodatków i konserwantów!
Na zdrowie!
Przygotowanie w Thermomix
Obraną dokładnie ze skórek cytrynę i pomarańczę przetnij na pół, Wybierz pestki jeżeli są. Umieść w naczyniu miksującym wraz z cukrem i 150g wody niegazowanej (można też zamiast wody dać kostki lodu - napój będzie od razu schłodzony). ( obroty 10 czas 20 sekund). Po tym czasie uzupełnij naczynie wodą niegazowaną ok. 700ml i dokładnie zmiksuj (obroty 6 czas 10 sekund) Sprawdzamy smak, przelewamy do szklanek i popijamy!
Na zdrowie!
Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.
Zapraszamy do śledzenia profilu na
Facebooku i
Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl
- Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.
Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>
Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać!
Dziękuję!
Autor: kielkismaku.pl
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?
Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje.
Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.
czytaj więcej...