Napój pomarańczowo-cytrynowy


Popularne frazy: ->

Napój pomarańczowo-cytrynowy
 
 

Potrzebne składniki

- 1 obrana dokładnie ze skórki cytryna
- 1 duża obrana dokładnie ze skórki pomarańcza
- 150ml wody niegazowanej
- 0-70g cukru (stosownie do upodobań smakowych)
- 700ml wody niegazowanej do rozcieńczenia powstałego koncentratu


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 175 000 osób) >>


Przygotowanie:

Obraną cytrynę i pomarańczę przecinamy na pół. Wyjmujemy pestki jeżeli jakieś są widoczne. Blenderem rozcieramy dokładnie cytrynę i pomarańczę z dodatkiem 150ml wody i ewentualnie cukru na jednolitą substancję koncentratu.


Dalej koncentrat rozpuszczamy w ok. 700ml wody niegazowanej. Dokładnie mieszamy. Można schłodzić. Mamy gotowy naturalny napój, tanio i zdrowo bez zbędnych dodatków i konserwantów!

Na zdrowie!




Przygotowanie w Thermomix

Obraną dokładnie ze skórek cytrynę i pomarańczę przetnij na pół, Wybierz pestki jeżeli są. Umieść w naczyniu miksującym wraz z cukrem i 150g wody niegazowanej (można też zamiast wody dać kostki lodu - napój będzie od razu schłodzony). ( obroty 10 czas 20 sekund). Po tym czasie uzupełnij naczynie wodą niegazowaną ok. 700ml i dokładnie zmiksuj (obroty 6 czas 10 sekund) Sprawdzamy smak, przelewamy do szklanek i popijamy!


Na zdrowie!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki różyczki Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą Bezowe ciasteczka z kremem z granatami Pierogi z soczewicą czerwoną

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowieKiełki rzodkiewkiPigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać