Stefanka - miodownik

Popularne frazy: -> Miodownik, Stefanka, ciasto z kremem z kaszy manny, kasza manna w kremie, przepis na Stefankę thermomix, Miodownik przepis na thermomix, Wielkanoc, Boże Narodzenie, ciasto do kawy, czeskie ciasto, grysikowiec

Stefanka - miodownik
 Stefanka - miodownik
 
 

Klasyczne miodowo-piernikowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i kajmakiem. W niektórych miejscach znane też jako ciasto czeskie, miodownik z kaszą manną lub po prostu grysikowiec.


Bardzo smaczne ciasto a najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach od wykonania, gdy całość się przegryzie a miodowe placki zmiękną przechowywane w chłodnym miejscu. Idealne ciasto na świąteczny stół i inne imprezy.

Potrzebne składniki:



KREM Z KASZY MANNY:


- 650g mleka 3,2%
- 90g kaszy manny
- 90g cukru
----
- 100g cukru pudru
- 150g masła w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

CIASTO:


- 500g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 130g cukru pudru
- 2 jajka
- 200g masła, schłodzonego pokrojonego na kawałki
- 40g miodu (np. lipowy)
- 1 szczypta soli
- czubata łyżeczka przyprawy korzennej do pierników

POLEWA CZEKOLADOWA:


- 100g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
- 80g masła pokrojonego w kawałki

DEKORACJA:


- 30g pestek słonecznika
- 30g orzechów włoskich łuskanych

DODATKI:


- 200g masy kajmakowej lub krówkowej (można też zastąpić dżemem z czarnej porzeczki)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 187 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomix

1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kaszę mannę i cukier, podgrzać 11 min| 90 stopni C | obr. 2 . Podczas gotowania nie zakrywaj otworu w pokrywie miarką thermomix-a, aby swobodnie parowało. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do przestygnięcia.

2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, 130g cukru pudru, jajka, 200g masła, miód, sól i przyprawę do pierników, wymieszać pomagając kopystką (20 sek. | obr. 5) Następnie wyrobić przy pomocy kopystki (1 min. | Interwał).

3. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć 150g masła, dodać 100g cukru pudru i ekstrakt z wanilii, wymieszać 2 min. | obr. 3 .
5. Założyć motylek Ustawić 1min. | obr. 3, w tym czasie stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego wcześniej ugotowaną i przestudzoną zupełnie kaszę mannę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Największą blachę (patrz wskazówki) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Ważna informacja:


Jeżeli chcesz upiec ciasto (podkłady) za jednym razem. Tak jak jest w przepisie - to wybierasz blachę na całą powierzchnię piekarnika (jaka największa się zmieści). Wtedy całość ciasta idzie na jeden wielki blat i co bardzo ważne bezpośrednio zaraz po upieczeniu kroisz go na 4 równe części. Ważne, aby zrobić to bezpośrednio po upieczeniu, bo później po kilku chwilach jest już kruche (jak to piernik) i pokroić się nie da.


Można też bezpośrednio przed pieczeniem wyraźnie pokroić całość na 4 równe części. Najlepiej dopasuj wielkość jednej z części ciasta do formy w jakiej później będzie składane ciasto (a jeśli takiej nie masz) to w większej formie za pomocą folii metalowej dopasowujesz wielkość formy i w niej składasz ciasto (nie będzie podczas składania wychodził krem na boki).

Jeżeli masz czas i chcesz piec podkłady po 1 lub 2. Można od razu w mniejszej formie / formach piec i później w tej samej je składać z kremem. Trochę to jednak strata czasu przy tym jak się piecze wszystko na raz.



7. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15min (180 stopni C). Ciasto wyjąć z piekarnika i od razu pokroić na 4 równe prostokąty. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Polewa czekoladowa:
8. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4sek. | obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, pestki słonecznika i orzechy - podgrzać 3 min. 30 sek. | 50 stopni C | obr. 3.

Składanie ciasta

9. W formie dopasowanej do wielkości pokrojonego podkładu ciasta jedną warstwę ciasta posmarować 1/3 całkowitej ilości masy kajmakowej, następnie nałożyć 1/3 kremu z kaszy manny. Czynność powtarzać na kolejnych 2 podkładach z ciasta aż do wyczerpania kremu. Na ostatnią warstwę ciasta wylać tylko polewę czekoladową. Ciasto odstawić do lodówki na około 2 godziny. Podawać schłodzone. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, świetnie przechowuje się w lodówce nawet kilka dni, a z każdym dniem smaczniejsze.


Smacznego!




WSKAZÓWKI

1) Podczas wyrabiania i wałkowania ciasta staraj się jak najmniej dotykać je rękoma. Wszystkie ciasta na bazie masła bardzo szybko się rozgrzewają w kontakcie z dłońmi przez co ich formowanie staje się trudniejsze.


2) Jeżeli ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, niewygodne do wałkowania umieść je w lodówce na kilka minut. Poprawi się jego konsystencja.


3) Podczas wałkowania ciasta możesz pomagać sobie podsypująć niewielką ilość mąki. Ułatwi to rozwałkowanie ciasta.


4) Ciasto możesz rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Unikniesz w ten sposób konieczności podnoszenia go i przekładania. Rozwałkowane ciasto wystarczy dociąć np. nożem do pizzy do oczekiwanego rozmiaru i umieścić na blaszce wraz z papierem do pieczenia.


5) Gotowe ciasto będzie smaczniejsze gdy pozwolisz mu poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu. Podkłady z ciasta w poszczególnych warstwach zrobią się aromatyczne i wilgotne. Po upieczeniu podobnie jak pierniki ciasto jest bardzo kruche


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Urocze bułeczki na sezon gillowy Toskański makaron PICI Szybkie zacierki Ciasteczka z wróżbą

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowieKiełki rzodkiewki