Tarta ze śliwkami pod pierzynką

Tarta Agaty - ze śliwkami

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, tarta z budyniem i śliwkami, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto z węgierkami, delikatna tarta owocowa, przepis na thermomix, ciasto deserowe, ciasto śliwkowe

Tarta ze śliwkami pod pierzynką
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

Ciasto na tartę:

- 250 g mąki pszennej typ 500
- 120 g masła zimnego
- 10 g cukru pudru
- 1 żółtko kurze
- 10 g wody letniej
- szczypta soli

Masa budyniowa:
- 5 żółtek kurzych, (oddzielone od białek)
- 50 g masła (w temp. pokojowej)
- 20 g cukru pudru
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
- 100-140 g serka kremowego, (np. słodki serek homogenizowany)

Beza (pierzynka):

- 6 białek kurzych, (wszystkie jakie zostały po oddzieleniu żółtek)
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku

Śliwki:

12-15 śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych, (pokrojone na ćwiartki, tak aby ułożyć dokładnie jedną warstwę śliwek na tarcie)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na tartę

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 20-30 sek.)

Gotowym ciastem wylepiamy formę (ok. 20-25 cm), zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem.


tarta śliwkowa thermomix




Układamy na nim krążek papieru do pieczenia i przysypujemy np. grochem. (patrz zdjęcia)

tarta śliwkowa thermomix



Pieczemy 15 min w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 min w temp. 180 stopni C.

Śliwki:

(12-15 szt. zależnie od wielkości formy do pieczenia) myjemy i osuszamy.
Wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Śliwki należy ułożyć skórką do spodu ciasta na całej powierzchni upieczonego wcześniej podkładu pod tartę.

tarta śliwkowa thermomix



Masa budyniowa:

5 żółtek kurzych i cukier puder ucieramy na kogiel mogiel. (Obroty 3,5 z motylkiem, czas ok. 2 minut.)

Dalej dodajemy 50g masła (w temp. pokojowej), 1 łyżkę budyniu śmietankowego w proszku i serek kremowy (np. homogenizowany). Ustawiamy czas 3 min, obroty 3,5 z motylkiem, temperatura 37 stopni C.

Gotową masą budyniową zalewamy delikatnie śliwki umieszczone wczesniej na podkładzie do tarty.

Pianka - pierzynka

W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli.
Zakładamy motylek. (Obroty 3,5 - czas około 3,5 min.) Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min.) aż piana będzie lśniąca i sztywna)

Na koniec ubijania dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku i jeszcze kilka sekund mieszamy. Wykładamy na ciasto i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.

tarta śliwkowa thermomix

Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C, dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C. po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę, aby ciasto wystygło. Wiem, że to trudne :) tak czekać ... ale jeżeli zależy nam na ładnych porcjach i wygodnym krojeniu może to być czynność niezbędna.

Smacznego.

tarta śliwkowa thermomix

WSKAZÓWKI:

W przepisie użyto śliwki żółte, ale równie dobrze a może nawet lepiej sprawdzą się popularne śliwki węgierki. Ważne aby nie była to odmiana bardzo soczysta.

Do pieczenia tart używam foremek z wyjmowalnym dnem. Bardzo wygodnie jest wyjąć z takiej foremki gotową tartę aby zobaczyć jej pięknie wyrzeźbione brzegi.


Przy ubijaniu piany najważniejszym jest aby dopilnować czystości naczynia przed ubijaniem i aby było dokładnie suche.


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Różane ciasto ucierane z owocami Azorki - ciasteczka Urocze bułeczki na sezon gillowy Pierogi z truskawkami (na słodko)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1


czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Nie dodawaj tych owoców na surowo do galaretki ...Zróbmy sobie delikatny domowy serekBarów mlecznych nieprzemijający urokKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?