Czy wiesz, że ...
Kiełki soczewicy - mają w sobie duże pokłady witaminy C, białka i beta-karotenu oraz fosfor i żelazo. Dobrze wpływają na stan zębów.
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Bułeczki hamburgerowe


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, półsłodkie bułeczki hamburgerowe, piknik, śniadanie

Bułeczki hamburgerowe 


Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300ml mleka w temp. pokojowej (3 miarki thermomix)
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 1 łyżka miodu (najlepiej płynny)
- 1 łyżka masła (w temp. pokojowej)
- 560g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli

Roztwór do smarowania:

- rozbite jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam

Bułeczki hamburgerowe



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. rozcinamy na 12 części i wytaczamy z nich zgrabne bułeczki.


Układamy je zachowując sporą odległość na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbitym jajkiem zmieszanym z sezamem. Sezam lepiej wymieszać z jajkiem i wtedy nakładać go na bułeczki - nie będzie tak odpadał od bułek po upieczeniu.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180stopni - pieczemy bułki jeszcze ok. 15-17 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują z przygotowanymi w domu hamburgerami, które podczas wykonywania można dopasować do wielkości wcześniej upieczonych bułeczek.

Aby uzyskać wartościowe hamburgery jako dodatki użyjmy kilku zdrowych składników. Warzywa, sosy (najlepiej samodzielnie przygotowane z podstawowych produktów), można też do środka dodać kiełki (cebuli, lucerny, kozieradki, brokuła, rzodkiewki).

Tak przygotowany domowy hamburger z całą pewnością zastąpi fastfoody u dzieci. Będzie równie smaczny, ale bez dodatków i polepszaczy. Będzie też bardziej wartościowy, jeżeli chodzi o wartości odżywcze.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotuMirelkiKoktajl z jarmużem i kiełkami

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?

Teraz zapewne zastanawiasz się jak go używać i czyścić ...
Kto raz spróbował pizzy wypiekanej na kamieniu nie wróci już nigdy do wypiekania na blaszkach. To zupełnie inna klasa wypiekania. Warto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki.
Poniżej podpowiemy Ci jak najlepiej zadbać o kamień do wypiekania pizzy, chlebów i bułeczek. Dobrze jest wiedzieć jak o niego zadbać w końcu to nasz kuchenny pomocnik.
Na dobrą opinię nie zasługuje się ot tak...

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki buraka ćwikłowego, czerwonegoKiełki lucerny (Kiełki alfalfa)Najczęstsze błędy podczas parzenia kawy