Bułeczki hamburgerowe

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, półsłodkie bułeczki hamburgerowe, piknik, śniadanie



Bułeczki hamburgerowe
 
 

Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300ml mleka w temp. pokojowej (3 miarki thermomix)
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 1 łyżka miodu (najlepiej płynny)
- 1 łyżka masła (w temp. pokojowej)
- 560g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli

Roztwór do smarowania:

- rozbite jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 146 000 osób) >>

Bułeczki hamburgerowe



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. rozcinamy na 12 części i wytaczamy z nich zgrabne bułeczki.


Układamy je zachowując sporą odległość na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbitym jajkiem zmieszanym z sezamem. Sezam lepiej wymieszać z jajkiem i wtedy nakładać go na bułeczki - nie będzie tak odpadał od bułek po upieczeniu.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180stopni - pieczemy bułki jeszcze ok. 15-17 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują z przygotowanymi w domu hamburgerami, które podczas wykonywania można dopasować do wielkości wcześniej upieczonych bułeczek.

Aby uzyskać wartościowe hamburgery jako dodatki użyjmy kilku zdrowych składników. Warzywa, sosy (najlepiej samodzielnie przygotowane z podstawowych produktów), można też do środka dodać kiełki (cebuli, lucerny, kozieradki, brokuła, rzodkiewki).

Tak przygotowany domowy hamburger z całą pewnością zastąpi fastfoody u dzieci. Będzie równie smaczny, ale bez dodatków i polepszaczy. Będzie też bardziej wartościowy, jeżeli chodzi o wartości odżywcze.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zgościsz u nas na dłużej.

Zapraszam do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcam Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Chleb jogurtowyWieniec z bułeczek pszennychMini pączki z serka ricottaPesto z rzeżuchy

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaCzy z tej mąki będzie chleb?Kiełki hodowane w woreczkach...