Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Bułeczki hamburgerowe

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, pieczywo, bułeczki, kanapki dekoracyjne przepisy, Thermomix bułeczki, półsłodkie bułeczki hamburgerowe, piknik, śniadanie



Składniki:

Ciasto na bułeczki:

- 300ml mleka w temp. pokojowej (3 miarki thermomix)
- 25 g drożdży świeżych
- szczypta cukru
- 1 łyżka miodu (najlepiej płynny)
- 1 łyżka masła (w temp. pokojowej)
- 560g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5g soli

Roztwór do smarowania:

- rozbite jajko z łyżką ciepłej wody
- sezam

Bułeczki hamburgerowe 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>

Bułeczki hamburgerowe



Przygotowanie w Thermomix




Przygotowanie ciasta na bułki

W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (Obroty 6, czas 30 sek., dalej czas 2 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-20 min.

Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. rozcinamy na 12 części i wytaczamy z nich zgrabne bułeczki.


Układamy je zachowując sporą odległość na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbitym jajkiem zmieszanym z sezamem. Sezam lepiej wymieszać z jajkiem i wtedy nakładać go na bułeczki - nie będzie tak odpadał od bułek po upieczeniu.

Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. ok 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180stopni - pieczemy bułki jeszcze ok. 15-17 min. aż się zarumienią.


WSKAZÓWKI:

Bułeczki doskonale smakują z przygotowanymi w domu hamburgerami, które podczas wykonywania można dopasować do wielkości wcześniej upieczonych bułeczek.

Aby uzyskać wartościowe hamburgery jako dodatki użyjmy kilku zdrowych składników. Warzywa, sosy (najlepiej samodzielnie przygotowane z podstawowych produktów), można też do środka dodać kiełki (cebuli, lucerny, kozieradki, brokuła, rzodkiewki).

Tak przygotowany domowy hamburger z całą pewnością zastąpi fastfoody u dzieci. Będzie równie smaczny, ale bez dodatków i polepszaczy. Będzie też bardziej wartościowy, jeżeli chodzi o wartości odżywcze.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

SeroMaCzekTortilla - przepis podstawowySok z malin + dżem malinowy

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

czytaj więcej...


Inne artykuły

Barów mlecznych nieprzemijający urokKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix