Domowy serek a'la ricotta

Popularne frazy: -> domowy ser biały, ser z mleka, przepis na ser z thermomixa, ricotta domowa, jak zrobić ricottę w domu, ser ricotta z thermomix, ser biały z thermomix, piknik, śniadanie

Domowy serek a'la ricotta
 Domowy serek a'la ricotta
 
 
  • Wybierz język

Składniki:


(powstanie ok. 400g serka ricotta)

- 1,8 - 2 litrów mleka 3,2% (najlepsze będzie to wprost od krowy, dobre też jest butelkowane ze sklepu, a unikać trzeba UHT)
- 50 ml octu jabłkowego


Przyda też się:

koszyczek do robienia sera



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Domowy serek a'la ricotta

Przygotowanie w Thermomix




1) Mleko przelej do naczynia miksującego. (Obroty 2, czas ok. 16-18 min. temp. 90 stopni) - ogrzewamy mleko.

2. Gdy mleko osiągnie temperaturę 90 stopni C do naczynia przez otwór wlewamy ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy (1 min. | temp. 90 | obroty 2).

3. Włączamy timer na 30 min i uruchamiamy. Pozostawiamy zawartość w zamkniętym naczyniu miksującym już bez mieszania na ten czas.

4. Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Gorąco polecamy! Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila, aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką. Bardzo wygodna metoda przygotowania sera.




5. Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 2-3 godziny. Serek mamy gotowy.

Umieszczamy go w lodówce.

Smacznego!


Serek delikatny i kremowy wraz z upływem czasu lekko twardnieje. Po schłodzeniu można go nawet pokroić w plastry, które śmiało można wykorzystać jako przystawkę na stół wraz z ziołami, oliwką z oliwek i pomidorami.

Po 4-5 dniach leżakowania serek nabiera lekko orzechowego smaku - dojrzewa.
Można go wykorzystać również do dań na słodko i słono. Bardzo dobrze smaruje się na pieczywie z dodatkiem np. kiełków rzodkiewki.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Mirelki Korzenne bagietki Makowiec - zawijany Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

Czy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznym20 jadalnych produktów zabijających cellulitCzy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!Kiełki brokuła