Domowy serek a'la ricotta


Popularne frazy: -> domowy ser biały, ser z mleka, przepis na ser z thermomixa, ricotta domowa, jak zrobić ricottę w domu, ser ricotta z thermomix, ser biały z thermomix, piknik, śniadanie

Domowy serek a'la ricotta
 Domowy serek a'la ricotta
 
 

Składniki:

(z tych składników powinno wyjść ok. 400g serka ricotta)

- 1,8 - 2 litrów mleka 3,2% (najlepsze będzie to wprost od krowy, dobre też jest butelkowane ze sklepu, a unikać trzeba UHT)
- 50 ml octu jabłkowego


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>


Domowy serek a'la ricotta



Przygotowanie w Thermomix




1) Mleko przelej do naczynia miksującego. (Obroty 2, czas ok. 16-18 min. temp. 90 stopni) - ogrzewamy mleko.


2. Gdy mleko osiągnie temperaturę 90 stopni C do naczynia przez otwór wlewamy ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy (1 min. | temp. 90 | obroty 2).

3. Włączamy timer (Ustawienia -> Timer). Ustawiamy go na 30 min i uruchamiamy. Pozostawiamy zawartość w zamkniętym naczyniu miksującym już bez mieszania na ten czas.

4. Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Gorąco polecamy! Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila, aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką. Bardzo wygodna metoda przygotowania sera.




5. Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 2-3 godziny. Serek mamy gotowy.

Umieszczamy go w lodówce.

Smacznego!



Serek delikatny i kremowy wraz z upływem czasu lekko twardnieje. Po schłodzeniu można go nawet pokroić w plastry, które śmiało można wykorzystać jako przystawkę na stół wraz z ziołami, oliwką z oliwek i pomidorami.

Po 4-5 dniach leżakowania serek nabiera lekko orzechowego smaku - dojrzewa.
Można go wykorzystać również do dań na słodko i słono. Bardzo dobrze smaruje się na pieczywie z dodatkiem np. kiełków rzodkiewki.



Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki różyczki Crumble ze śliwkami Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka)

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 1 )

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaOlejki w kuchniZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie