Składniki:(powstanie ok. 400g serka ricotta) - 1,8 - 2 litrów mleka 3,2% (najlepsze będzie to wprost od krowy, dobre też jest butelkowane ze sklepu, a unikać trzeba UHT) - 50 ml octu jabłkowego Przyda też się: |
Przygotowanie w Thermomix
2. Gdy mleko osiągnie temperaturę 90 stopni C do naczynia przez otwór wlewamy ocet jabłkowy. Delikatnie mieszamy (1 min. | temp. 90 | obroty 2).
3. Włączamy timer na 30 min i uruchamiamy. Pozostawiamy zawartość w zamkniętym naczyniu miksującym już bez mieszania na ten czas.
4. Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Gorąco polecamy! Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila, aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką. Bardzo wygodna metoda przygotowania sera.
5. Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 2-3 godziny. Serek mamy gotowy.
Umieszczamy go w lodówce.
Smacznego!
Serek delikatny i kremowy wraz z upływem czasu lekko twardnieje. Po schłodzeniu można go nawet pokroić w plastry, które śmiało można wykorzystać jako przystawkę na stół wraz z ziołami, oliwką z oliwek i pomidorami.
Po 4-5 dniach leżakowania serek nabiera lekko orzechowego smaku - dojrzewa.
Można go wykorzystać również do dań na słodko i słono. Bardzo dobrze smaruje się na pieczywie z dodatkiem np. kiełków rzodkiewki.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów