Serek domowy z kefiru


Popularne frazy: ->

Serek domowy z kefiru
 
 

Składniki:

- 1 litr dobrego kefiru (najlepszy będzie swojski, jeżeli jest z marketu to staraj się aby lista jego składników była jak najkrótsza)



(z tych składników powinno wyjść ok. 250-300g serka)


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 154 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Kefir w temperaturze pokojowej umieść w naczyniu miksującym. Otwór zakryj miarką thermomix-a. (Obroty wsteczne 1, czas 8 min. temp. 80 stopni) - ogrzewamy kefir aż osiągnie 80 stopni.

Jeżeli proces przebiegł pomyślnie powinny się w kefirze wytrącić skrzepy sera. Wyłącz thermomix i pozostaw w naczyniu jeszcze 20-30 minut aż przestygnie lekko.


Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką.


Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 10-12 godzin w lodówce. Serek mamy gotowy.

Przechowujemy go w lodówce.

Smacznego!



Serek najlepiej smakuje z odrobiną śmietany i soli.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki hamburgerowe Napój pomarańczowo-cytrynowy Pesto z rzeżuchy Masło ziołowo-czosnkowe

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Makowców magiczny czas...Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.plJak wyhodować kiełki w domu?Jest i ON. Nowy Thermomix TM6.