Składniki: |
Przygotowanie w Thermomix
Jeżeli proces przebiegł pomyślnie powinny się w kefirze wytrącić skrzepy sera. Wyłącz thermomix i pozostaw w naczyniu jeszcze 20-30 minut aż przestygnie lekko.
Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką.
Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 10-12 godzin w lodówce. Serek mamy gotowy.
Przechowujemy go w lodówce.
Smacznego!
Serek najlepiej smakuje z odrobiną śmietany i soli.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów