Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:


KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy




Serek domowy z kefiru

Popularne frazy: ->



Składniki:

- 1 litr dobrego kefiru (najlepszy będzie swojski, jeżeli jest z marketu to staraj się aby lista jego składników była jak najkrótsza)



(z tych składników powinno wyjść ok. 250-300g serka)

Serek domowy z kefiru 


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix




Kefir w temperaturze pokojowej umieść w naczyniu miksującym. Otwór zakryj miarką thermomix-a. (Obroty wsteczne 1, czas 8 min. temp. 80 stopni) - ogrzewamy kefir aż osiągnie 80 stopni.

Jeżeli proces przebiegł pomyślnie powinny się w kefirze wytrącić skrzepy sera. Wyłącz thermomix i pozostaw w naczyniu jeszcze 20-30 minut aż przestygnie lekko.


Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką.


Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 10-12 godzin w lodówce. Serek mamy gotowy.

Przechowujemy go w lodówce.

Smacznego!



Serek najlepiej smakuje z odrobiną śmietany i soli.





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Majonez domowyWytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową piankąJego wysokość czekoladowo-cukiniowy

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Orzechy, nasiona, płatki zbożowe, czy owoce to skarbnica bardzo dobrze przyswajalnych witamin, a także wielu minerałów.

czytaj więcej...


Inne artykuły

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszłoCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?