Serek domowy z kefiru

Popularne frazy: ->

Serek domowy z kefiru
 
 
  • Wybierz język

Składniki:

- 1 litr dobrego kefiru (najlepszy będzie swojski, jeżeli jest z marketu to staraj się aby lista jego składników była jak najkrótsza)



(z tych składników powinno wyjść ok. 250-300g serka)


Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>




Przygotowanie w Thermomix




Kefir w temperaturze pokojowej umieść w naczyniu miksującym. Otwór zakryj miarką thermomix-a. (Obroty wsteczne 1, czas 8 min. temp. 80 stopni) - ogrzewamy kefir aż osiągnie 80 stopni.

Jeżeli proces przebiegł pomyślnie powinny się w kefirze wytrącić skrzepy sera. Wyłącz thermomix i pozostaw w naczyniu jeszcze 20-30 minut aż przestygnie lekko.


Koszyczek umieszczamy w większej miseczce i wykładamy go lnianą lub bawełnianą ściereczką.

Jeżeli ktoś dysponuje rożkiem serowarskim lub koszyczkiem do robienia sera - to właśnie dobra chwila aby go użyć. Można nim zastąpić krok z koszyczkiem thermomix-a i ściereczką.


Odsączamy skrzep serowy delikatnie przelewając przez koszyczek. Gdy oddzieli się większa ilość serwatki to serek pozostawiamy w koszyczku, ściereczce lnianej bądź rożku jeszcze na 10-12 godzin w lodówce. Serek mamy gotowy.

Przechowujemy go w lodówce.

Smacznego!



Serek najlepiej smakuje z odrobiną śmietany i soli.




Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Napój pomarańczowo-cytrynowy Majonez domowy Sernik z musem piernikowym Chleb weselny (Thermomix)

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Miód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Miód rzepakowy okazuje się nie tylko słodkim dodatkiem do herbaty i pierników. Jest remedium na wiele schorzeń i dolegliwości. Zwłaszcza że organizm szybko trawi naturalny miód rzepakowy, dlatego nawet na diecie możesz wspomagać się łyżką słodkiego przysmaku. Glukoza w miodzie odpowiada za pozbywanie się szkodliwych produktów przemiany materii. W naturalny sposób pomaga leczyć oparzenia. A co najważniejsze, jest jednym z najtańszych miodów dostępnych w sprzedaży, a więc - dostępnych dla każdego, kto dba o siebie naturalnie.

Na co jeszcze pomaga miód rzepakowy

Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Kiełki to samo zdrowie!Kiełki amarantusaPierogi Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?