Czy wiesz, że ...
Sałatka przyrządzona z dodatkiem kiełków dostarcza pięć razy więcej białka, sześć razy więcej witaminy C oraz siedmiokrotnie większą ilość witamin z grupy B - w porównaniu z tradycyjnie przyrządzoną sałatką, bez ich dodawania.
Zobacz też:


KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Chleb jogurtowy

Lekki i miękki chlebek bułkowy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

z jogurtem, jogurt, co zrobić z jogurtu, chleb z jogurtem, chleb na jogurcie, przepis na Thermomix pieczywo

Chleb jogurtowy 


Składniki:

- 15g drożdży (świeże)
- 1 łyżeczka cukru (na drożdże)
- 80g wody ciepłej
- 300g mąki pszennej typ 550
- 100-120g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej, nie z lodówki)
- 1,5 łyżeczki soli



Przygotowanie w Thermomix




Umieść wszystkie składniki podane w przepisie w naczyniu miksującym. Najlepiej w kolejności podanej na liście składników.(czas 15sek., obroty 5) i dalej (Obroty Interwał, czas 2minuty)

Wyrobione ciasto przekładamy do formy do pieczenia chleba (dół formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki można posmarować tłuszczem i posypać np. otrębami).

Umieszczamy w piekarniku (temperatura 50 stopni, czas 30-40minut, piekarnik nie musi się cały czas grzać - wystarczy go rozgrzać do 50 stopni i wyłączyć) dalej gdy widzimy, że chleb na wyrósł podkręcamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20-30minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozwalamy chlebkowi odpocząć na kratce.



Chleb na jogurcie lub mleku ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo delikatny w smaku i miękki. Z tego ciasta możesz również wykonać wspaniałe bułeczki jogurtowe.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Pierogi z truskawkami (na słodko)Klasyczne brownie z orzechamiCzekoLAdoWA

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki fasoli mungKiełki słonecznikaKiełki soczewicy czerwonej